https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sirena-v-hostivarske-prehrade-ma-varovat-pred-povodnemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Siréna v Hostivařské přehradě má varovat před povodněmi

9.9.2020 00:25 | PRAHA (ČTK)
Na Hostivařské přehradě byla umístěna siréna. V případě nebezpečí pomůže varovat obyvatele
Na Hostivařské přehradě byla umístěna siréna. V případě nebezpečí pomůže varovat obyvatele
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | praha.eu
Na Hostivařské přehradě v Praze byla umístěna elektronická siréna. Má sloužit především k vyrozumění veřejnosti při povodňových událostech na potoce Botič. ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Pro zvýšení bezpečnosti přehrady je v plánu zbudování nového přelivu na přehradě.
 

"Investice do bezpečnostních opatření jsou pro nás jednou z hlavních priorit. Z povodní v roce 2013 jsme si vzali ponaučení a myslíme i na menší toky a přehrady, jelikož díky včasnému varování můžeme předejít nejen škodě na majetku, ale hlavně ztrátám na lidských životech," uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlubuček (STAN).

Náklady na vybudování sirény podle Hofmana činily 480 000 korun bez DPH. V ceně jsou zahrnuté nákup a montáž sirény, rádia, antény a související výkopové a stavební práce. Siréna byla umístěna na hrázi u velína na přehradě v místech, kde se měří průtoky vody.

Přehrada Hostivař je podle dřívějších vyjádření náměstka primátora třetím největším bezpečnostním rizikem pro hlavní město. Má totiž sypanou hráz a v případě náhlého zvýšení hladiny hrozí její protržení. Proto město plánuje zbudovat přeliv, který má zvýšit bezpečnost přehrady. Nový přeliv by měl v případě povodní umožnit odpouštět větší množství vody a snížit tak riziko protržení přehrady. Podle ředitele Lesů hlavního města Prahy Ondřeje Paličky už bylo vydané stavební povolení, magistrát vybírá zhotovitele. Vypsání zakázky schválili pražští zastupitelé v červenci. Náklady by měly dosáhnout maximálně 170 milionů korun.

Přehrada naposledy téměř přetekla při povodních v roce 2013. Tehdy voda z Botiče zaplavila Hostivař a Záběhlice. Situaci však zhoršilo především rychlé vypouštění přehrady.

Dobudování protipovodňové ochrany patří podle webu magistrátu v současnosti k prioritním úkolům v oblasti vodního hospodářství v metropoli. V letošním roce Praha plánuje mimo jiné dokončit protipovodňové úpravy Rokytky v Kyjích, pokračovat budou práce na opravě Lipanského potoka. Nové hráze a bezpečnostního přelivu se v květnu dočkal Lítožnícký rybník na pomezí Dubče a Běchovic.

Hostivařská přehrada leží na potoku Botič a dokončena byla v roce 1963. Jde o největší vodní nádrž na území Prahy a kromě zmírňování velkých vod slouží Pražanům také k rekreaci a rybolovu. V letech 2010 a 2011 byla přehrada kompletně vypuštěna a odbahněna.

V současné době je varování na území metropole zabezpečováno celkem 428 sirénami, z nichž je 220 součástí elektronického autonomního systému varování. Praha spravuje 308 kilometrů vodních toků a 116 vodních nádrží.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist