https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skandal-s-dioxiny-se-rozrusta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skandál s dioxiny se rozrůstá

4.6.1999 10:00 | BRUSEL (Reuters)
Evropská Unie tento čtvrtek rozhodla o likvidaci vepřových a hovězích produktů z farem, které používali belgická krmiva obsahující karcinogenní dioxiny. Belgie zakázala vývoz drůbeže, prasat a hovězího dobytka. Jedná se o další velkou krizi po nedávné britské kauze s "nemocí šílených krav". Tato kauza propukla minulý pátek poté, co se zjistilo, že kuřata asi na 400 belgických farmách byla krmena krmivem kontaminovaným vysoce toxickou látkou.
 

Hlavní belgické supermarkety již ve čtvrtek stáhly z prodeje kuřecí a vaječné produkty včetně čerstvých těstovin, majonéz a koláčů. Poté se zjistilo, že problém se týká také vepřového a hovězího masa a možná i mléka. Důvěra veřejnosti v zdravotní nezávadnost potravin, již tak otřesená nedávnými obavami z "nemoci šílených krav a obsahu hormonů v hovězím mase, prasečí horečky a antibiotik ve vepřovém mase, utrpěla další velkou ránu. Belgie připustila, že kontaminované krmivo bylo prodáno většímu počtu chovatelů, než se původně myslelo a bylo dokonce exportováno. Poslední plán Evropské Unie, jenž má být definitivně schválen v pátek, hovoří vedle více než 400 drůbežáren o 500 prasečích farmách a 70 hovězích farmách, na které by měla být provedena kontrola možné kontaminace dioxiny.

Všechny potraviny z masa a vajec pocházející z farem, které používaly kontaminovaného krmiva, počínaje 15. lednem letošního roku, musí být nalezeny, staženy z prodeje a zlikvidovány. Činitelé Evropské Unie nevylučují, že mohou být kontaminovány i mlékárenské produkty. Belgičtí vývozci budou muset vytvořit certifikát garantující nezávadnost jejich produktů.

Manažeři firmy "Verkest fats and oils" byli obviněni z nesprávného označování svých výrobků a z účetních podvodů. Soudí se, že tato firma zásobovala výrobce krmných směsí pro zvířata kontaminovanými produkty, ačkoliv stále probíhá vyšetřování, jak k této dioxinové kontaminaci došlo.

Současný komisař pro otázky zemědělství EU Franz Fischler varoval ve středu Belgii, že by proti ní mohly být podniknuty právní kroky pro pozdní informování Evropské komise o potenciálním nebezpečí. Laboratorní výsledky prokázaly přítomnost dioxinů v kuřatech již 26. dubna. Belgie tuto skutečnost oznámila Evropské komisi až o měsíc později.

Bruce Ross, analytik zabývající se otázkou potravin u Ross Gordon Consultants, varoval, že podobné skandály vyvolávají u spotřebitelů nedůvěru k tvrzením vlád a vědců. Pokud budou takovéto skandály nadále pokračovat, zesílí to rovněž odpor konzumentů proti geneticky upravovaným organismům, dodal Ross.

Debata o geneticky upravovaných plodinách je v Evropě mnohem ohnivější než v USA, kde souhlas veřejného mínění je mnohem vyšší. Mnoho prodejců potravin v Evropě reagovalo na potřeby konzumentů zákazem geneticky modifikovaných přísad v potravinách, které prodávají.

Nedávná studie EU našla důkaz, že jeden ze šesti používaných hormonů používaných v severoamerickém dobytkářském průmyslu způsobuje rakovinu. Minulý měsíc zmrazila Evropská komise schvalovací proces o geneticky modifikované kukuřici, vyrobené americkou firmou. Stalo se tak poté, co se ukázalo, že jiný druh geneticky upravené kukuřice může zabíjet motýly.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist