https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skanzen-vesely-kopec-u-hlinska-nabidne-ukazky-zpracovavani-urody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skanzen Veselý kopec u Hlinska nabídne ukázky zpracovávání úrody

13.8.2022 00:28 | HLINSKO (ČTK)
Foto | CropShot / Flickr.com
Skanzen Veselý kopec u Hlinska na Chrudimsku se v sobotu zaměří na ukázky zpracování úrody pomocí cepů a mlátiček. Program nazvaný Vezmi cep, pojď na mlat je odkazem na začátek říkanky, kterou si mlatci opakovali, aby se udržovali ve správném tempu při mlácení obilí cepem, uvedla ředitelka muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová.
 

"Návštěvníkům se nabídne jedinečná možnost ukázek zpracování tradičních zemědělských plodin, jako jsou obilí, len nebo ovoce," řekla Křivanová.

Vedle mlácení obilí cepy skanzen ukáže návštěvníkům výmlání pomocí ruční mlátičky i mlátičky poháněné stabilním motorem. Vysvětlí lidem, co byl povříslovač a žernov, jak se zpracovávala vlna a drtilo zrno. Například povřísla lidé na vesnicích dělali ze slámy a svazovali jimi snopy obilí, dodala ředitelka.

Začátek programu je naplánovaný s otevřením skanzenu v 9:00 a potrvá do 17:00. Skanzen se pak zavře o hodinu později. Skanzen ukazuje život drobných řemeslníků a zemědělců v 19. a 20. století.

V červenci Muzeum v přírodě oslavilo 50 existence. Jediný původní objekt v areálu je usedlost U Pilných, která pochází ze 17. století. Ostatních třicítka roubených objektů tam byla postupně přemístěná, například z Lezníku u Poličky nebo z Mokré Lhoty u Nových Hradů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist