https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skladka-toxickeho-odpadu-by-mohla-ze-lhenic-zmizet-do-dvou-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skládka toxického odpadu by mohla ze Lhenic zmizet do dvou let

25.11.2016 13:51 | LHENICE (ČTK)
V horizontu dvou let by měla zmizet skládka toxického odpadu ve Lhenicích na Prachaticku. Státní fond životního prostředí poskytl dotaci 20 milionů korun na první etapu odstranění jedné z největších ekologických zátěží v Jihočeském kraji. Dalších pět milionů korun na likvidaci Lhenicím poskytne ministerstvo životního prostředí jako bezúročnou půjčku. Na skládce jsou tisíce tun toxických pesticidů a herbicidů. Novinářům to dnes řekli ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a starostka Lhenic Marie Kabátová.
 

"První etapa zahrnuje likvidaci až 800 tun toxického odpadu. Po ní bude následovat druhá etapa, která bude zahrnovat odstranění méně toxických látek," řekl Brabec. Na konci 90. let se prostor bývalého lhenického zemědělského družstva stal prostředím pro likvidaci stavebních odpadů a zemin obsahujících vysoce jedovaté persistentní organické polutanty - látky, které dlouhodobě setrvávají v prostředí.

Společnost Enviro Technology Today navezla do areálu zeminy s polychlorovanými bifenyly ze sanované obalovny živičných směsí v Milevsku, transformátorové oleje i samotné transformátory a kondenzátory. Firma několik let po spuštění provozu vstoupila do konkurzu a nechala velkou část odpadů na otevřeném prostranství, které je přístupné lidem a vystavené působení větru a deště.

Zatímco na první etapu získaly Lhenice finanční podporu od ministerstva životního prostředí, další fázi likvidace by mohl hradit grant z peněz EU. Ten vyžaduje patnáctiprocentní spoluúčast žadatele. "Otázkou je, kdo by jím byl, jestli by to byl Jihočeský kraj nebo městys Lhenice," uvedl Brabec. Dodal, že i druhá etapa likvidace skládky bude podle předběžných odhadů stát desítky milionů korun.

Lhenice nedávno získaly skládku do svého vlastnictví. Starostka Kabátová uvedla, že v budoucnu by byl areál vhodný třeba pro potřeby technických služeb. "Hlavně jsem ale ráda, že se nám po dlouhých letech klepání na různé dveře podařilo dotáhnout likvidaci do této fáze," řekla. Podle ní by práce na odstraňování odpadu mohly začít na jaře příštího roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist