https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skladka-v-milovicich-ohrozuje-podzemni-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skládka v Milovicích ohrožuje podzemní vody

7.12.1998 09:15 | PRAHA (EkoList)
Česká pobočka mezinárodní ekologické organizace Greenpeace se 26. listopadu obrátila na inspekci životního prostředí, aby prošetřila ilegální skládku toxických odpadů v bývalém vojenském prostoru Milovice - Mladá, ve středních Čechách. Nejedná se o první upozornění, Greenpeace již pět měsíců apeluje na kompetentní orgány, jako Okresní úřad v Nymburce a Ministerstvo životního prostředí, aby zajistily likvidaci odpadu a následnou dekontaminaci zamořené půdy. Avšak podle Greenpeace za celou dobu nebyly úřady schopny zabezpečit skládku proti dalšímu úniku a přesunout toxický odpad z téměř 400 prorezivělých sudů do nových, ze kterých by již jedy nemohly vytékat.

Aktivisté Greenpeace odebírají vzorky

 

Aktivisté Grenpeace odebírají vzorky odpadů uložených na skládce v bývalém vojenském prostoru Milovice - Mladá. Foto: Günther Bartoš/Greenpeace

Jak tvrdí Greenpeace, na ilegální skládce jsou uloženy již pět let vysoce toxické látky jako PCB (polychlorované bifenyly), PCE (perchlorethylen), DDT a kyanidy. Například polychlorované bifenyly (PCB) jsou látky, které způsobují genetické poruchy, poškození jater, snižují imunitu a mají negativní vliv na reprodukční schopnosti organismu. DDT zase působí jako typický nervový jed, blokuje v organismu životně důležité enzymy a vyvolává hormonální poruchy.

V červnu aktivisté Greenpeace odebrali v prostorách milovické skládky vzorky, které byly analyzovány nezávislou akreditovanou laboratoří Ecochem. "Výsledky rozborů jen potvrdily naše obavy," sdělila Dr. Bubeníková, vedoucí toxické kampaně Greenpeace. "Koncentrace polychlorovaných bifenylů (PCB) ve vzorcích zeminy odebraných v areálu nezajištěné skládky překračovaly povolený limit více než tisíckrát." Také zemina mimo pozemek skládky podle Greenpeace již vykazuje vysokou kontaminaci (38 miligramů PCB na kilogram vzorku, což téměř čtyřikrát překračuje povolený limit). Je-li takto zasažena povrchová vrstva půdy, je velmi pravděpodobné, že budou zasaženy i spodní vrstvy a podzemní vody.

"Chceme vědět, zda již nedošlo k ohrožení zdrojů pitné vody pro Prahu. Proto jsme se dnes obrátili na oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Hradci Králové a v Praze s podnětem k prošetření," říká dále Dr. Zdeňka Bubeníková. "Hrozí zde nebezpečí z prodlení. Budeme-li ještě dále čekat, může se stát, že všechny jedy budou nakonec splaveny do okolí. Následná dekontaminace půdy a podzemních vod by pak byla finančně nesrovnatelně náročnější než okamžitá likvidace skládky."


reklama

 
Kateřina Ondřejová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist