https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sklizen-ovoce-v-intenzivnich-sadech-bude-letos-vyrazne-nizsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sklizeň ovoce v intenzivních sadech bude letos výrazně nižší

31.7.2001 20:37 | BRNO (ČIA)
Až o 30 procent má letos v meziročním srovnání klesnout sklizeň ovoce v intenzivních sadech v České republice. Jen v případě švestek a slivoní se očekává více než 48procentní navýšení. S prognózou sklizně ČIA seznámil ovocnářský specialista Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně Jaromír Čepička.
 

Poznamenal, že u jabloní by podle odhadu měla celková produkce dosáhnout 138,2 tisíce tuny, to je asi 71,1 procenta produkce roku 2000. Značí to výnos 15,26 tuny z hektaru. Srovnatelná procentuální situace je podle Čepičky také u hrušní, kde ale odhad 71,9 procenta loňské sklizně představuje 2102 tuny celkové produkce, to je výnos 8,72 tuny z hektaru.

Nižší sklizeň v důsledku poškození moniliovým úžehem květů a částečně i jarními mrazíky se podle Čepičky potvrdil u meruněk, předběžné se hovoří o necelých 82 procentech loňské skutečnosti. Představovalo by to celkovou produkci přes 3150 tun při výnosu 1,54 tuny z hektaru. Avšak největší propad sklizně se naplňuje u broskvoní, který zřejmě potvrdí něco málo přes 54 procenta sklizně roku 2000, při výnosu 3,46 tuny z hektaru by tak měla celková produkce dosáhnout 5545 tun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist