https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoda-auto-letos-nesplni-emisni-limity-eu-i-kvuli-koronaviru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škoda Auto letos nesplní emisní limity EU, i kvůli koronaviru

18.12.2020 11:34 | M. BOLESLAV (ČTK)
Výroba osobních aut v Česku do konce listopadu meziročně klesla o 21,2 procenta na 1,054 milionu vozů.
Výroba osobních aut v Česku do konce listopadu meziročně klesla o 21,2 procenta na 1,054 milionu vozů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Škoda Auto letos nesplní emisní limity, které po automobilkách požaduje Evropská unie. Důvodem je mimo jiné pandemie koronaviru, kvůli které se zpozdilo uvedení ekologických elektromobilů na trh, řekl ČTK vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera. Informaci přinesl portál Seznam Zprávy.
 

"Očekáváme, že v letošním roce stanovené cíle CO2 nesplníme. V důsledku neočekávaného dopadu pandemie koronaviru došlo ke zpoždění uvedení našich elektromobilů na jednotlivé trhy," řekl Kotera. Evropská rada se podle něj usnesla pro další roky na ještě přísnějších klimatických cílech. "Společnost Škoda Auto je přesvědčena, že další zpřísnění klimatických cílů je ambiciózní, ale splnitelné," uvedl Kotera.

Portál Seznam Zprávy upozorňuje, že v listopadu šéf automobilky Thomas Schäfer uvedl, že i přes zpoždění ve výrobě elektroaut se automobilce podaří limity CO2 dodržet. Automobily musí podle nařízení EU vypouštět v průměru maximálně 95 gramů CO2 na kilometr. Za nesplnění limitu hrozí automobilkám vysoké pokuty.

Škoda Auto nabízí svým zákazníkům například elektrické SUV Enyaq, případně modely Superb a Octavia s plug-in hybridním pohonem. "Díky naší strategii elektrifikace, modulárním platformám pro elektromobily koncernu Volkswagen a elektromobilům založeným na této technologii a v neposlední řadě také další hybridizaci modelového portfolia jsme dobře připraveni," řekl Kotera.

Pro přechod na ekologičtější pohonné jednotky je podle Kotery například potřeba masivní rozšíření nabíjecí infrastruktury, zvýšení podílu využívání obnovitelných zdrojů na výrobu energie a zvýšení cen emisních povolenek přibližně na 100 eur (2600 Kč).

"I nadále budeme optimalizovat efektivitu flotily vozů se spalovacími motory a vyvíjet elektromobily s nižšími emisemi. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom náročné cíle CO2, stanovené pro rok 2021, splnili," řekl Kotera.

Výroba osobních aut v Česku do konce listopadu meziročně klesla o 21,2 procenta na 1,054 milionu vozů. Škoda Auto vyrobila ve svých závodech 690 380 automobilů, což představuje pokles o 18,4 procenta, vyplývá z aktuálních údajů Sdružení automobilového průmyslu.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 000 lidí, z toho v ČR téměř 34 000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist