https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoda-do-roku-2025-se-pocet-dobijecich-bodu-pro-elektromobily-ztrojnasobi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škoda: Do roku 2025 se počet dobíjecích bodů pro elektromobily ztrojnásobí

12.11.2021 00:20 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V roce 2025 by mělo v Česku fungovat okolo 6000 dobíjecích míst pro elektromobily, což je trojnásobek současného počtu. Počet veřejných rychlonabíječek stoupne ze zhruba padesáti na 800. Na veletrhu e-Salon to uvedl ředitel českého zastoupení Škody Auto Jiří Maláček.
 

"Na jeden dobíjecí bod v současnosti připadají asi čtyři čisté elektromobily, kterých je v tuzemsku registrovaných okolo 8500, což je skoro nejlepší poměr v Evropě. Jde o to, že s rostoucím počtem elektromobilů musí růst i počet dobíjecích bodů," uvedl Maláček.

Škoda nedávno podepsala memorandum s ministerstvy dopravy a průmyslu a správci infrastruktury o spolupráci při budování dobíjecích míst. Zhruba třetina z nich by měla vznikat na pozemcích státu, například u nádraží nebo na hlavních silničních tazích. V roce 2030 se podle Maláčka bude počet dobíjecích míst počítat v desítkách tisíc.

Podle Národního plánu čisté mobility má v Česku za deset let jezdit až půl milionu elektromobilů, pro které by mělo fungovat 19 000 až 35 000 dobíjecích stanic na elektřinu. Jedna stanice obsahuje až tři dobíjecí body.

Největší česká automobilka chce v příštích pěti letech do elektromobility investovat 1,4 miliardy korun

Škoda v současnosti nabízí čistě elektrický model Enyaq iV, kterých v Česku za deset měsíců prodala 560. Na začátku příštího roku se nabídka rozšíří o verzi Coupé a do roku 2030 přibudou další tři menší řady elektromobilů. Ve stejném roce by měla škoda prodávat v Evropě 50 až 70 procent aut na elektrický pohon.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist