https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoda-energo-a-toshiba-uzavrely-smlouvu-o-dlouhodobe-spolupraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škoda Energo a Toshiba uzavřely smlouvu o dlouhodobé spolupráci

29.8.2001 17:22 | PLZEŇ (ČIA)
O uzavření smlouvy o dlouhodobé strategické spolupráci s japonskou nadnárodní firmou Toshiba informovalo dnes vedení Škody Holding a její dceřiné společnosti Škody Energo. Spolupráce se týká výroby parních turbín o výkonu 200 až 300 megawatt podle koncepce japonské strany a platí až do roku 2005.
 

"Součástí pro nás významné dohody byl také podpis prvního kontraktu v hodnotě 160 milionů korun na deset turbínových rotorů s lopatkami. Následovat by měla i vysokotlaká a středotlaká kombinovaná tělesa turbín. Celkově objem zakázek představuje kontrakty za více než miliardu korun," informoval dnes generální ředitel Škody Energo Jan Musil. Jednání, která proběhla v Yokohamě a poté i v Plzni, podle něj naznačují, že by se spolupráce mohla dále rozšiřovat co do kvantity i kvality. Škoda předpokládá, že v dohledné době se spojí po výrobních kapacitách obou firem také vývojová a konstrukční pracoviště.

Japonská firma, která je považována za druhou největší firmu v oboru výroby energetických zařízení, výrazně kooperuje s oborovou jedničkou - americkou General Electric. Škodováci si proto od spolupráce s Toshibou slibují také další zlepšení svého renomé ve světě.

Škoda Energo, jako jedna z prvních dceřiných společností, už podle generálního ředitele Škody Holding Martina Romana prošla základní restrukturalizací. Prodala málo perspektivní výrobu elektrických přístrojů a dokázala ve výrobě transformátorů přejít ze ztrátové na ziskovou produkci. Mezi její letošní největší zakázky patří kontrakt pro tureckou elektrárnu Yalova v hodnotě sedm miliard korun a pro čínské Shen Tou za 2,5 miliardy.

Toshiba zaměstnává 190 tisíc lidí a její roční tržby přesahují pět miliard amerických dolarů. V příštím roce se má podílet na výrobě jaderných elektráren pro Japonsko a USA o výkonu 1100 MW.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist