https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoda-praha-vybuduje-pro-keb-plynovou-elektrarnu-o-vykonu-45mw
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škoda Praha vybuduje pro KEB plynovou elektrárnu o výkonu 45MW

27.6.2005 12:20 | PRAHA (ČIA)
Kontrakt za téměř 660 milionů korun na dodávku plynové elektrárny pro skupinu Kladno Energy Businesses (KEB) získala inženýrská společnost Škoda Praha. Jedná se o dodávku jednoho bloku s plynovou turbínou o výkonu 45 MW. Práce na výstavbě nové elektrárny začnou v září 2005, uvedení do provozu se plánuje na listopad roku 2006. ČIA to dnes oznámila tisková mluvčí Škody Praha Petra Kuvíková.
 

Společnost Škoda Praha bude v případě této zakázky vystupovat jako takzvaný EPC kontraktor, turbínu dodá americký koncern General Electric. "Pro nás je to první případ dodávky s jednoduchým plynovým cyklem," uvedl k zakázce generální ředitel Škody Praha Jiří Smola. Novou elektrárnu bude provozovat společnost Kladno GT ze skupiny KEB.

Skupina KEB, zahrnující mimo jiné společnosti ECK Generating a Energetika Kladno, provozuje kogenerační zdroje v Kladně o celkovém výkonu 353 MWe. Za loňský rok společnost dodala zákazníkům 1,64 miliardy kWh elektřiny a 1,42 milionu GJ tepla. Na výrobě elektřiny v ČR se firma podílí zhruba dvěma procenty. Majoritním vlastníkem skupiny KEB je švýcarská energetická společnost Atel.

Škoda Praha spolu se svými obchodními partnery dodává investiční celky pro sektor energetiky, v konsorciích má funkci inženýrské a projekční firmy. V loňském roce dosáhla čistého zisku ve výši 33,7 milionu korun. Tržby společnosti poklesly na 1,9 miliardy korun. Celkem 97,6 procenta akcií Škody Praha vlastní ČEZ.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist