https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skody-na-vodohospodarskem-majetku-v-ostrave-jsou-po-povodnich-600-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škody na vodohospodářském majetku v Ostravě jsou po povodních 600 milionů korun

23.10.2024 19:26 | OSTRAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Škody na vodohospodářském majetku v Ostravě jsou po povodních aktuálně vyčísleny na bezmála 600 milionů korun bez DPH. Jen na Ústřední čistírně odpadních vod v Přívoze, která je od záplav mimo provoz, je to zhruba 450 milionů korun. Čistírna by částečně měla obnovit provoz do konce roku, kdy se počítá se zprovozněním prvního stupně mechanického čištění odpadních vod, který odstraňuje hrubé nečistoty a nerozpuštěné látky. Novinářům to dnes řekli zástupci města. Kvůli nefunkční čistírně nyní splašky tečou přímo do řeky Odry.
 
K rychlé obnově funkčnosti čistírny odpadních vod napomáhá i prodloužení stavu nebezpečí, protože zakázky je možné urychlit. V současnosti se již pracuje na výrobě některých zařízení nezbytných pro obnovu provozu. Některá z nich se připravují i v zahraničí a firmy přislíbily, že zakázky pro Ostravu upřednostní. Komponenty, které bude možné repasovat, se budou obnovovat tímto způsobem.

Při záplavách dosahovala hladina vody v areálu čistírny minimálně 2,5 metru, na některých místech ale vystoupala až k šesti metrům. Poškodila elektrická zařízení, elektronické prvky, stroje a technologie čištění odpadních vod. "Hlavně co nyní řešíme, je zprovoznění veškerých rozvaděčů. Potřebujeme dostat ústřední čistírnu pod elektřinu. Nyní jsou už prakticky veškerá elektrozařízení, která potřebují servis, odvezena mimo ústřední čistírnu odpadních vod," uvedl vedoucí oddělení vodohospodářských staveb magistrátu Jan Kotala.

Kromě ústřední čistírny byly poškozeny například i některé čerpací stanice, z nichž se odpadní vody z nižších lokalit přečerpávají do ústřední čistírny. Opravy těchto stanic ale potrvají kratší dobu. Kompletně by ústřední čistírna, tady včetně takzvaného biologického čištění, mohla být spuštěna do konce února. "Díly je dneska opravdu těžké sehnat. Dodací lhůty jsou řádově ve vyšších jednotkách měsíců a ještě výrobci mají zakázky na půl roku či rok dopředu. Apelujeme proto na firmy, aby urychlily dodávky a pokud možno dodávky pro Ostravu vzaly přednostně, což samozřejmě nese i nějaké riziko vyšší ceny," uvedl Kotala.

Mezi dodavateli jsou například i firmy z Německa či Finska. Firmy jsou ale podle Kotaly vstřícné a už zhruba dva týdny se tak například vyrábí některá zařízení, která není možné repasovat, ale bude nutná jejich obměna. "Zákon o veřejných zakázkách nám umožnil zadat tyto zakázky bezesmluvně ještě před schválením rady města a následně rada schválila uzavření smlouvy, kdy se zpětně zasmluvní veškeré tyto práce," podotkl Kotala. Podle primátora Jana Dohnala (Spolu) urychlení výrazně napomohlo i prodloužení stavu nebezpečí. "Bez toho by to nešlo, pokud bychom se pohybovali ve standardním rámci, tak všechny lhůty by byly jednou tak dlouhé, takže bez tohoto režimu by se přijatá opatření vůbec nedala realizovat," podotkl Dohnal.

Dodal, že město zatím v souvislosti s odtokem splašků do Odry nemá hlášeny žádné úhyny zvířat. Nezaznamenalo ani žádnou kritiku ze strany Polska, kam teče řeka Odra. Situaci zatím napomáhají i stále poměrně velké průtoky v Odře, díky nimž se znečištění naředí. Dlouhodobý průměr bezdeštného přítoku na čistírnu je zhruba 800 vteřinových litrů, zatímco průtok v Odře je stále zhruba 60 vteřinových kubíků. Pokud by se průtok významně snížil, byl by navýšen odpouštěním vody z přehrad. Město navíc na tok chce umístit ještě další zádržné stěny, jedna by měla sloužit k zachytávání hrubých znečišťujících látek a další budou olejové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist