https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skody-z-povodni-si-zatim-vyzadaly-necelych-15-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škody z povodní si zatím vyžádaly necelých 1,5 miliardy korun

24.4.2001 14:49 | HRADEC KRÁLOVÉ, PRAHA (ČIA)
Celková částka, vynaložená na přímé odstranění škod na zničených vodních tocích, lesních cestách či ostatních objektech, způsobených povodněmi v letech 1997 až 1998 a následně 1999 až 2000, a které jsou v majetku státního podniku Lesy České republiky (ČR), činí doposud 1,439 miliardy korun. To představuje zhruba 63 procent z veškerých škod, které byly odhadnuty na 2,3 miliardy korun. ČIA to dnes sdělila Helena Mitwallyová z agentury V. I A., která Lesy ČR mediálně zastupuje.
 

Na financování těchto akcí se podílel stát finančními prostředky ve výši 689 milionů korun (47,9 procenta) a Lesy ČR z vlastních zdrojů 750,7 miliony korun (52,1 procenta). Na odstranění škod na vodních tocích bylo vynaloženo celkem 811,8 milionu korun, z toho z vlastních zdrojů společnosti Lesy ČR 177,4 milionu korun, a na likvidaci škod na lesní dopravní síti a ostatních stavbách 627,8 milionu korun, z toho z vlastních prostředků 573,1 milionu korun.

Na lesních správách se sanace povodňových škod týkala především lesní dopravní sítě, svahových sesuvů a erozních rýh. Na některých místech byla po povodni veškerá doprava, z důvodu zničení státních a místních komunikací, na místech, kde byla veřejná dopravní síť nejvíce zničena, vedena nouzově pouze po lesních cestách. Prvořadým úkolem pro Lesy ČR bylo dopravně zpřístupnit odloučená sídla zaměstnanců (hájenky), lokality s výskytem kalamitní těžby a ostatní nemovitosti napojené na lesní dopravní síť.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist