https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skody-zpusobene-chranenymi-zviraty-v-pardubickem-kraji-klesaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škody způsobené chráněnými zvířaty v Pardubickém kraji klesají

19.10.2016 12:44 | PARDUBICE (ČTK)
Jedním z důvodů je vyřazení kormorána ze seznamu zvířat, jimiž napáchané škody kompenzuje chovatelům a zemědělcům stát
Jedním z důvodů je vyřazení kormorána ze seznamu zvířat, jimiž napáchané škody kompenzuje chovatelům a zemědělcům stát
Foto | fturmog / Flickr
Za škody způsobené vybranými zvláště chráněnými živočichy vyplatil stát prostřednictvím Pardubického kraje v minulých letech ročně i více než 1,6 milionu korun. Od roku 2013 se však náhrady snížily na několik set tisíc korun za rok. Jedním z důvodů je vyřazení kormorána ze seznamu zvířat, jimiž napáchané škody kompenzuje chovatelům a zemědělcům stát. ČTK to řekl vedoucí oddělení ochrany přírody krajského úřadu Vladimír Vrána.
 

"Dřív se hradily náhrady škod za kormorány, což od roku 2013 již neplatí. Kormoráni působili rybářům velké problémy, ve srovnání s nimi byly ostatní škody v menšině," uvedl Vrána.

Podle zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy je možné hradit škodu způsobenou šesti druhy zvířat, kterými jsou bobr evropský, vydra říční, los evropský, medvěd hnědý, rys ostrovid a vlk. V Pardubickém kraji v současnosti jsou pouze vydry a bobři. Škody působené vydrami na rybách jsou nejčastější, žijí po celém území regionu. Bobři, kteří ničí trvalé porosty, obydleli povodí Moravy na Orlickoústecku a Svitavsku, v povodí Labe zatím nikdo náhradu škody nepožadoval. Hejtmanství dostává od ministerstva financí na náhrady škod dotace.

Někteří majitelé rybníků se i po vyřazení kormoránů ze seznamu zvířat, u nichž škody kompenzuje stát, pokoušeli náhrady za úbytek ryb získat. Například Rybářství Litomyšl podalo žalobu na Českou republiku a Pardubický kraj kvůli škodám způsobeným kormorány na rybí populaci a požadovalo 444 193 korun. Nakonec však od vymáhání nedávno upustilo, neboť šance na úspěch byla nízká.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist