https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoly-mohou-ziskat-penize-na-upravy-pro-venkovni-vyuku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Školy mohou získat peníze na úpravy pro venkovní výuku

20.9.2019 00:30 (ČTK)
Školy, dětské skupiny, domy dětí a mládeže či neziskové organizace mohou žádat o dotaci na úpravu svých zahrad a pozemků na zázemí vhodné pro venkovní výuku. / Ilustrační foto
Školy, dětské skupiny, domy dětí a mládeže či neziskové organizace mohou žádat o dotaci na úpravu svých zahrad a pozemků na zázemí vhodné pro venkovní výuku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | TEREZA
Školy, dětské skupiny, domy dětí a mládeže či neziskové organizace mohou žádat o dotaci na úpravu svých zahrad a pozemků na zázemí vhodné pro venkovní výuku. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) na tyto účely vyčlenilo dohromady 250 milionů korun. Vzdělávací instituce mohou žádosti podávat od 3. února do konce března 2020, informovaly dnes v tiskové zprávě ministerstvo a Státní fond životního prostředí. Hlavním cílem je, aby se výuka co nejvíc přenesla z interiérů škol a školek do jejich zahrad.
 

Stát má zájem začlenit výuku v přírodě do českého vzdělávacího systému, a proto pomáhá školám zajistit potřebné zázemí. "Nezbytnost zejména finanční podpory se ukázala již v minulém roce, kdy jsme v první dotační výzvě na vybudování venkovních areálů v přírodním stylu schválili 489 školám a organizacím celkově 203 milionů korun," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nyní dostane šanci minimálně 500 dalších vzdělávacích organizací, které si rozdělí 250 milionů korun, dodal.

O dotaci až půl milionu korun na úpravy školních pozemků a venkovních areálů se tentokrát mohou ucházet předškolní zařízení včetně lesních mateřských škol, dětské skupiny, základní a střední školy, domy dětí a mládeže či neziskové organizace. Podmínkou úspěšného projektu je, aby školy a organizace využívaly upravený areál ve školní nebo mimoškolní výuce, a to podle zásad environmentálního vzdělávání.

Cílem proměny školních zahrad je využití skalek, jezírek, broukovišť, bylinkových a pěstitelských zahrad, přírodních laboratoří či venkovních učeben. Z dotace je možné pořídit také praktické pomůcky pro měření a pozorování v přírodě. Lavičky, stolky, oplocení či obruby záhonů musí být vyrobeny z přírodních nebo recyklovaných materiálů. Další podmínkou pro získání dotace je nutnost zapojit do projektu veřejnost. Nově bude ministerstvo požadovat, aby se součástí projektu stala výsadba alespoň jednoho nového stromu v rámci programu Sázíme budoucnost.

Například děti z mateřské školy v Kožlanech díky první dotační výzvě mohou využívat ptačí pozorovatelnu, motýliště nebo hmyzí hotel. Charakter venkovní učebny dostala i zahrada základní školy v Soběslavi, kde přibyla bylinková spirála, dvoukomorový kompost nebo jezírkový komplex s mokřadním porostem, který dětem ukazuje možnosti čištění vody biologickými prostředky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist