https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skupina-odpurcu-statniho-vlastnictvi-pudy-v-usa-okupuje-rezervaci1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skupina odpůrců státního vlastnictví půdy v USA okupuje rezervaci

15.1.2016 10:45 | PRAHA (ČTK)
Vůdce CCF Ammon Bundy (na snímku z roku 2014) tvrdí, že se postavil do čela této skupiny a zahájil okupaci rezervace poté, co zaslechl "božské hlasy" vyzývající, aby to udělal, píše americký tisk.
Vůdce CCF Ammon Bundy (na snímku z roku 2014) tvrdí, že se postavil do čela této skupiny a zahájil okupaci rezervace poté, co zaslechl "božské hlasy" vyzývající, aby to udělal, píše americký tisk.
Skupina vystupující pod názvem Občané za ústavní svobodu (CCF) už téměř dva týdny okupuje část budov v přírodní rezervaci Malheur v americkém Oregonu. K dispozici má prý 150 ozbrojených mužů, kteří se snaží prosadit odebrání půdy z vlastnictví vlády a její předání do soukromých rukou. Vůdce CCF Ammon Bundy tvrdí, že se postavil do čela této skupiny a zahájil okupaci rezervace poté, co zaslechl "božské hlasy" vyzývající, aby to udělal, píše americký tisk. Kauzu mapuje i Wikipedia.
 

Místní úřady vydaly prohlášení, podle něhož se chtějí vyvarovat takového vyhrocení situace, jako v roce 1993 ve Waco v Texasu, kde snaha úřadů zasáhnout proti sektě Davida Koreshe vedla ke smrti 76 lidí. Proto se zatím snaží jen mírnit napětí a použít stejné metody, jaké použily v roce 2014 při vyjednávání s Clivenem Bundym, otcem vůdce nynější okupace, při obdobném protestu.

Kritické hlasy ovšem míní, že pokud policie nezakročí silou a nebude následovat přísné trestní stíhání viníků, může to povzbudit další obdobné skupiny a vést k zesílení zastrašovacích akcí proti strážcům veřejného pořádku i federálním správcům půdy.

Ve Spojených státech od 40. let minulého století sílí tlak na federální vládu, aby se zbavila nadměrného vlastnictví veřejné půdy, což jsou například národní parky, rezervace, lesy a podobně.

Také skupina okupující rezervaci v Oregonu požaduje předání rezervace do soukromých rukou, mírnější tresty pro dva farmáře z této oblasti obviněné ze žhářství a vyšetření obvinění, že se vláda snaží nuceně vyhnat farmáře z jejich půdy. Část z účastníků protestu prohlásila, že jsou připravení "zabít a být zabiti". Mají s sebou i ženy a děti, které jejich oponenti označují za lidské štíty.

Členové skupiny, kteří obsadili budovy v Národní přírodní rezervaci Malheur, se připravují na dlouhý odpor proti úřadům. Vyzvali proto své stoupence, aby jim poslali zásoby, s nimiž by mohli přežít zimu. Reakce je ale dost zaskočila, napsala agentura Reuters.

Namísto jídla, paliva a teplého oblečení jim začala chodit široká škála potřeb "na přežití", včetně sexuálních hraček, flitrů, laku na nehty, parfémů či lízátek v podobě maličkých penisů, anebo velké balení lubrikačního gelu za více než 1000 dolarů (asi 25.000 korun). Tímto způsobem se jim prý odpůrci okupace rezervace i celého hnutí za odstátnění půdy snaží dát najevo, co si o nich myslí.

"Opravdu nechápu, že jsou lidi ochotní za tohle utratit peníze, jen aby nám dali najevo svůj nenávistný postoj," řekl jeden z aktivistů Jon Ritzheimer na videu, která skupina pravidelně zveřejňuje prostřednictvím sociálních sítích. "Stejně budeme dál dělat práci a dobro pro naši zemi. Nenecháme se odradit," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist