https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slapanice-koupi-sestihektarovy-areal-icec-s-ekologickou-zatezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šlapanice koupí šestihektarový areál ICEC s ekologickou zátěží

3.3.2017 07:30 | ŠLAPANICE (ČTK)
Životní prostředí zamořily látky, které vznikaly při výrobě dehtu, protože byly vypuštěny do bývalých cukrovarnických lagun. Kvůli tomu dnes lidé v okolí nesmí používat vodu ze studní ani k zalévání zahrádek.
Životní prostředí zamořily látky, které vznikaly při výrobě dehtu, protože byly vypuštěny do bývalých cukrovarnických lagun. Kvůli tomu dnes lidé v okolí nesmí používat vodu ze studní ani k zalévání zahrádek.
Šlapaničtí koaliční zastupitelé ve středu schválili koupi šestihektarového průmyslového areálu firmy ICEC, který po desetiletí ohrožuje okolí velkou ekologickou zátěží a už léta slouží jen ke skladování a drobné výrobě. Město zaplatí 800.000 eur (21,7 milionu Kč). Náklady na odstranění ekologické zátěže se odhadují na 120 milionů korun, podle novějších názorů odborníků by to mohlo být i méně.
 

Areál, o jehož odkupu uvažovaly už předchozí politické reprezentace, je v podstatě uprostřed města u ulice Nádražní. V roce 1872 zde vznikl cukrovar. Po 60 letech skončil a začala výroba střešních lepenek, podlahových krytin a destilace dehtu. Během druhé světové války údajně firma dodávala impregnační materiály německé armádě a do této doby spadá vznik ekologické zátěže. Po válce se zde stále destiloval dehet a vyráběla dehtová lepenka. Kvůli velmi nepříznivému dopadu na životní prostředí výroba v roce 1962 skončila. Poté sloužil areál pro papírny, které skončily v 90. letech.

Zamořily jej látky, které vznikaly při výrobě dehtu, protože byly vypuštěny do bývalých cukrovarnických lagun. Kvůli tomu dnes lidé v okolí nesmí používat vodu ze studní ani k zalévání zahrádek. "Město se dřív snažilo areál ovlivňovat jako účastník různých řízení, ale ukázalo se, že to lze pořádně pouze tehdy, bude-li vlastník," vysvětlila starostka Michaela Trněná (Čisté Šlapanice).

Před zastupiteli zmínila, že odkup areálu je starostí o životní prostředí a lidské zdraví. Stát sanoval na přelomu tisíciletí ekologické škody za 77 milionů korun. Ihned bylo zřejmé, že je třeba pokračovat ve druhé etapě sanačních prací, aby hodnoty škodlivých látek byly na snesitelné úrovni.

Zastupitelé také schválili vznik společnosti s ručením omezeným, která se bude o areál starat. "Potřeba je co nejdříve udělat sanaci a pak je možné diskutovat o možnostech a potřebách města, pak může vzniknout architektonická studie a postupně se může areál přebudovávat. To je věc na několik let a více volebních období," uvedla Trněná.

Části opozice se nelíbí cena areálu a raději by vyčkávala, protože majitel je pod tlakem sankcí inspekce. Trněná s koaličními zastupiteli výtky odmítla. "Všichni před námi jen čekali a mohli bychom čekat dál, že areál koupíme levněji. Ale my jsme se rozhodli jednat ve veřejném zájmu, kterým je ochrana životního prostředí a obyvatel. Navíc můžeme získat velký pozemek v centru pro další rozvoj," uvedl Trněná. Připustila, že k negativům patří nejistota ohledně míry znečištění. Opozice také chtěla znát aktuální míru kontaminace.

Firma ICEC je ve stoprocentním vlastnictví nizozemské společností Abel Tasman Investment a podle informací na zastupitelstvu vydělává na pronájmu areálu dva miliony korun ročně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist