https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slatinany-zdrazily-odvoz-odpadu-ale-umozni-lidem-i-slevy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slatiňany zdražily odvoz odpadů, ale umožní lidem i slevy

6.1.2020 00:08 | SLATIŇANY (ČTK)
Lidé ze Slatiňan na Chrudimsku letos zaplatí za odvoz odpadů 600 korun ročně, město poplatek zdražilo o 110 korun. / Ilustrační foto
Lidé ze Slatiňan na Chrudimsku letos zaplatí za odvoz odpadů 600 korun ročně, město poplatek zdražilo o 110 korun. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Lidé ze Slatiňan na Chrudimsku letos zaplatí za odvoz odpadů 600 korun ročně, město poplatek zdražilo o 110 korun. Zavede ale i nový systém evidence třídění, díky němuž lidé mohou získat slevy, uvedl radní Vít Steklý (TOP 09). Město má zhruba 4000 obyvatel.
 

Cena se vrací zhruba na úroveň roku 2017, předtím převyšovala 600 korun. Za odpady nově nemusí platit rodiče za děti do jednoho roku. Lidé starší 80 let zaplatí polovinu ceny. Ve Slatiňanech je jich kolem dvou stovek. V letošním roce také město ještě zavede možnost slev, pokud lidé budou třídit plasty. Zlevnění bude schvalovat rada v první polovině letošního roku.

Lidé, kteří se chtějí do systému zapojit, si na městském úřadě koupí pytle o objemu 120 litrů, a označí je nálepkami s čárovým kódem. Popeláři pytle naplněné plasty a tetrapaky odvezou přímo od domů. Obyvatelé už plasty nebudou nosit do městských kontejnerů. Nový systém město spouští ke konci března.

Svozová firma také označí všechny popelnice na komunální odpad čipy, instaluje je během února a března. Popelnice bez čipu od dubna již technické služby vysypávat nebudou. Domácnosti, které si v té době koupí nové popelnice, dostanou čipy na městském úřadě. Frekvenci svozu odpadů, kterou radnice letos upravuje, uvádí na svých webových stránkách.

V roce 2017 a 2018 jeden obyvatel Slatiňan vyprodukoval ročně v průměru kolem 300 kilogramů všech odpadů. V předcházejících letech produkce odpadů kolísala, nejvyšší byla v roce 2015, kdy se blížila hranici 400 kilogramů za rok. Cenu město zvyšuje, protože rostou náklady za svoz, skládkování a likvidaci odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist