https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sledovana-medvedice-ema-nepohrdne-ani-malinami-ci-boruvkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sledovaná medvědice Ema nepohrdne ani malinami či borůvkami

1.8.2019 00:22 | BRNO (ČTK)
Sledovaná medvědice, která se vyskytuje na česko-slovenském pomezí, se podle dat z telemetrického obojku pohybuje na území rozlehlém asi 1300 kilometrů čtverečních. / Ilustrační foto
Sledovaná medvědice, která se vyskytuje na česko-slovenském pomezí, se podle dat z telemetrického obojku pohybuje na území rozlehlém asi 1300 kilometrů čtverečních. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Sledovaná medvědice, která se vyskytuje na česko-slovenském pomezí, se podle dat z telemetrického obojku pohybuje na území rozlehlém asi 1300 kilometrů čtverečních. Preferuje les. Vědci také zjistili, že se živí hlavně různým hmyzem, jídelníček si ale zpestřuje i malinami či borůvkami. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána.
 

Medvědice, kterou vědci pojmenovali Ema, dostala sledovací obojek v dubnu při odchytu. Díky němu zoologové zjistili, že se stále pohybuje v horách na česko-slovenském pomezí. Aktuálně se nachází v slovenské části Javorníků. Území, na kterém se během telemetrického sledování pohybovala, zaujímá rozlohu více než 1300 kilometrů čtverečních. Na základě získaných dat vědci také zjistili, že primárně využívala lesní prostředí, a to asi z 93 procent. Dalším preferovaným biotopem byly louky a pastviny nebo zemědělské oblasti s přirozenou vegetací. V době medvědí říje ji několikrát zachytila fotopast ve společnosti samce.

"Telemetrie nám přináší pozoruhodné informace o aktivitě medvědice. Za dobu jejího sledování víme, že se pravidelně pohybuje ve Vsetínských Beskydech, Javorníkách i Moravskoslezských Beskydech. Ve srovnání s telemetrickými daty jiných medvědů v Karpatech se Ema pohybuje na několikanásobně větším území. Vzhledem k tomu že jde o mladé zvíře, další období přinese více informací o tom, jestli se bude její prostorová aktivita zvětšovat nebo dojde k postupné stabilizaci domovského okrsku," uvedl zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity Martin Duľa.

Šelma podle něj při přesunech z jednotlivých pohoří musí překonat také hustěji osídlené části hor, přičemž občas neunikne pozornosti místních obyvatel, kteří vědcům poznatky z pozorování hlásí. V obydlených místech se medvědice podle vědců zdržuje jen nezbytně nutnou dobu, kterou potřebuje k přesunu mezi horskými celky. Nebylo tedy potřeba ji nijak aktivně plašit.

Zoologové také stále průběžně vyhodnocují, kde zvíře pobývá a čím se živí. "Preferuje staré smíšené lesy, ale také zarůstající holiny, což se ukazuje hlavně v posledním měsíci. Souvisí to s výběrem potravy, kterou aktuálně tvoří hlavně různý hmyz a dřevokazní mravenci, jež aktivně vyhrabává z trouchnivějících pařezů. Na zarůstajících holinách si jídelníček zpestřuje malinami a borůvkami. Jako většina medvědů nepohrdne také mysliveckými vnadišti, které jsou jednoduše dostupným zdrojem potravy," uvedl koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí Duha Olomouc Michal Bojda. Na vnadiště, která bývají nedaleko od posedů umisťují myslivci například kukuřičné klasy nebo šrot.

Ač šelma nyní nepůsobí škody, platí, že je třeba předcházet možným konfliktům a nenechávat volně přístupné odpadky. Kde to lze, měli by místní chovatelé chránit hlavně svá včelstva a hospodářská zvířata například elektrickými ohradníky. Takové zabezpečení je v zemích s výskytem medvědů běžné. I v Beskydech někteří včelaři instalovali kolem včelínů elektrické ohradníky a podle vědců se prokázalo, že fungují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist