https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slevarna-kovosvitu-investuje-do-ekologictejsiho-provozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slévárna Kovosvitu investuje do ekologičtějšího provozu

17.7.2018 00:15 | SEZIMOVO ÚSTÍ (ČTK)
Slévárna firmy Kovosvit MAS Sezimovo Ústí chce zvýšit ekologizaci provozu. / Ilustrační foto
Slévárna firmy Kovosvit MAS Sezimovo Ústí chce zvýšit ekologizaci provozu. / Ilustrační foto
Slévárna firmy Kovosvit MAS Sezimovo Ústí chce zvýšit ekologizaci provozu. Dvanáct milionů korun investovala do nové lakovny, aby zlepšila pracovní podmínky. O letní závodní dovolené zrekonstruuje a vymění za sedm milionů odsávání kupolových pecí. Příští rok chystá repasi filtru na tryskacím zařízení, což bude stát dva až tři miliony korun. Včera to v tiskové zprávě oznámil mediální zástupce podniku Jaroslav Martínek.
 

Práce na rekonstrukci odsávání kupolových pecí bude firma dělat v posledním červencovém a v prvním srpnovém týdnu. Vymění filtry, potrubí, ventilátory a výduchy. "Kromě toho bude nové řízení odsávání na základě podtlaku v peci," uvedl ředitel slévárny Miroslav Chmiel. Změna zamezí možnému úniku spalin z kupolové pece; sto procent spalin by mělo ve výrobě odcházet do ovzduší přes filtr.

Slévárna má teď zakázky na pět měsíců dopředu. Jedná i s novými zákazníky včetně firmy Schottel, německého výrobce lodí a lodních turbín. "Tento rok vnímáme v obchodě spíše jako stabilizační. Máme přebytek zakázek a na nové nemáme dostatek výrobní kapacity," uvedl Chmiel.

Na veletrhu Cast Forge v německém Stuttgartu se letos poprvé se společnou expozicí představily slévárny kapitálově propojené s majiteli skupiny Czechoslovak Group. Slévárna Kovosvitu se tak předvedla vedle sléváren firem Tatra metalurgie a Vítkovice Heavy Machinery. Společně tvoří podle Martínka silného hráče v oboru, jejich roční obrat se souhrnně blíží třem miliardám korun. Obchodní ředitel slévárny Kovosvitu MAS Jan Kočvara odhaduje, že díky veletrhu získá na rok 2019 dva nové zákazníky.

Kovosvit měl za první letošní pololetí tržby 620 milionů Kč. Letos plánuje firma s 595 zaměstnanci tržby 1,6 miliardy a zisk před zdaněním 50 milionů. Loni se Kovosvit dostal ze ztráty, skončil v zisku po zdanění 40,1 milionu. Tržby loni meziročně stouply o 26 procent na 1,3 miliardy Kč. Ztráta za rok 2016 byla 719 milionů.

Kovosvit vlastní od září 2016 průmyslník a zbrojař Jaroslav Strnad. Firma má tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil Tomáš Baťa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist