https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slevarny-zps-zlin-odzkousely-ekologicky-certifikat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slévárny ZPS Zlín odzkoušely ekologický certifikát

21.6.2001 18:27 | ZLÍN (ČIA)
Postup, jakým by měly po roce 2004 velké průmyslové podniky žádat o univerzální ekologický certifikát, si tento týden modelově vyzkoušeli představitelé Slévárny ZPS Zlín a dalších subjektů na půdě Krajského úřadu ve Zlíně. "Testujeme praxi, která by měla začít běžně fungovat po našem vstupu do Evropské unie. Zatímco dnes musí mít velké chemické, plastikářské, slévárenské a jiné průmyslové provozy vyřízenu celou řadu dílčích povolení, v budoucnu je čeká zásadní zjednodušení. Bude jim stačit jedno povolení, zohledňující všechny aspekty ochrany životního prostředí," sdělil vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu ve Zlíně Alan Urc.
 

Jak dále uvedl, tato osvědčení by mělo mít omezenou časovou platnost, a to zhruba 10 let. Jejich udělování by mělo podle něj být výsadou krajských úřadů. Podniky však budou mít mnohem přísněji stanovenou povinnost neprodleně hlásit jakoukoliv změnu technologie, která by mohla změnit podmínky, pro něž bylo povolení vydáno. Jedná se o vyšší hlučnost, změny v oblasti nakládání s odpady a podobně.

"Jde o trend, kterému se musíme přizpůsobit, pokud to myslíme vážně s naším začleněním do Evropské unie. V současné době je v České republice asi 1600 podniků, na něž by se měla tato nová praxe vztahovat," řekl Urc. Zákon, který celou problematiku řeší, teprve vzniká, a Zlínský kraj se do jeho přípravy aktivně zapojil.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist