https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slintavka-zprisni-opatreni-na-hranicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slintavka zpřísní opatření na hranicích

12.3.2001 15:05 | PRAHA (ČIA)
Na svém dnešním zasedání, které začalo v pravé poledne, přijme Ústřední nákazová komise mimořádné veterinární opatření, jež vyhlásí ministr zemědělství. Podle tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna bude toto opatření spočívat ve zpřísněném veterinárním dozoru na hranicích s Německem a Rakouskem.
 

Podle Dubna půjde o stejná opatření, která byla před nedávnem zavedena na letištích, tedy kontrola dovážených potravin a dezinfekce. Toto zpřísnění na hraničních přechodech by mělo prozatím platit do 27. března.

Od 22. února zakázala SVS dovážet z Británie a tranzitovat přes naše území prasata i volně žijící přežvýkavce. Zákaz se týká i jejich spermatu, embryí a vaječných buněk a živočišných produktů. S dalším opatřením přišla SVS 3. března. Od tohoto data se musejí všichni cestující letadlem z Velké Británie a Severního Irska na letišti podrobovat dezinfekci obuvi a nesmí dovážet tepelně neopracované potraviny. Zbytky jídel z letadel se likvidují ve spalovně nemocnice na Bulovce.

Od 5. března platí pro Polsko a od 6. března pro Slovinsko stejný zákaz dovozu živých zvířat, masa a výrobků jako z Velké Británie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist