https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sloni-indicti-se-neradi-vystavuji-slunci.v-ostravske-zoo-proto-dostali-nove-stinidlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sloni indičtí se neradi vystavují slunci. V ostravské zoo proto dostali nové stínidlo

15.8.2021 01:00 | OSTRAVA (ČTK)
Sloni indičtí upřednostňují spíše lesní prostředí, proto vyhledávají více stinná místa na rozdíl od jejich afrických příbuzných.
Sloni indičtí upřednostňují spíše lesní prostředí, proto vyhledávají více stinná místa na rozdíl od jejich afrických příbuzných.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Vlček / Zoo Ostrava
Sloni indičtí v ostravské zoologické zahradě mohou využívat nové stínidlo. Původní stínidlo bylo nevyhovující a sloni se tak spíše zdržovali ve stínu budovy pavilonu, tedy ve velké vzdálenosti od vyhlídek pro návštěvníky. Zoo se proto rozhodla vybudovat pro ně nové zázemí, vysvětlila mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Sloni indičtí upřednostňují spíše lesní prostředí, proto vyhledávají více stinná místa na rozdíl od jejich afrických příbuzných. Výstavbou stínidla se tak zvýšil komfort těchto majestátních zvířat. Pravidelní návštěvníci ostravské zoologické zahrady si jistě pamatují, že ve venkovním výběhu slonů indických stálo donedávna jednoduché stínidlo tvořené třemi stromovými kmeny, mezi nimiž byla natažená pevná plachta. Původní stínidlo ale s přibývajícím počtem chovaných slonů už nestačilo, navíc postupně dosloužilo," uvedla Nováková.

Nové stínidlo je prostornější a vejde se pod něj celé stádo. "Sloni jakožto velcí býložravci musejí přijímat potravu kontinuálně po většinu dne. Proto jsme využili stavby nového stínidla a do sloupů zakomponovali lankové mechanismy. S jejich pomocí můžeme slonům nabízet zavěšené krmné sítě naplněné senem, které slony zaměstnají na několik desítek minut. Stínidlo tak poskytuje slonům nejen potřebný stín, ale slouží i jako zdroj potravy a zábavy," uvedla vedoucí zooložka Jana Pluháčková.

Stínidlo je situováno na místo dobře viditelné ze všech vyhlídek pro návštěvníky. Průměr stínidla s půdorysem pětiúhelníku je deset metrů, výška 8,5 metru. Jeho výstavba přišla na více než 2,2 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist