https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sloni-mladata-z-prazske-zoo-dostala-jmena-amalee-a-lakuna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sloní mláďata z pražské zoo dostala jména Amalee a Lakuna

21.6.2020 15:07 | PRAHA (ČTK)
Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela.
Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Amalee a Lakuna, tak pojmenovali chovatelé z pražské zoo sloní samičky, které se tam narodily letos v březnu a květnu. Jde o jména ze Srí Lanky, odkud pocházejí matky slonic. Slůňata zůstanou v Praze a budou pokračovatelkami rodu, uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.
 

"Amalee je jméno, které se používá na Srí Lance. Pokud jde o Lakunu, tak je význam jako vyhlídka do budoucna. My jsme ho volili jako takový symbol naděje v době, kdy nejen tady byla zoo zavřená, ale také s ohledem na to, že je to první sloní samička narozená tady jako stoprocentně pražské slůně," řekl Bobek. Malé slonice se narodily 27. března a 9. května.

Kmotrem starší sloní samičky se stal Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky, která je partnerem zoo. Mladší slůně pokřtil státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Miloslav Stašek, uvedla mluvčí zoo Helena Petáková.

Matkami slůňat jsou slonice indické Janita a Tamara. Obě žijí v pražské zoo od roku 2012. Otcem obou mláďat je 37letý samec Ankhor. Ten před svým příchodem do Prahy zplodil více než desítku mláďat. Sloní samec původem z Barmy je v Praze šest let, před tím byl v německém Tierparku Berlin.

Podle ředitele se v prostorách pražské zoo narodilo pět slůňat, matka prvního z nich však do zoo přijela už březí. Prvními zcela pražskými slůňaty tak byli Max a Rudy, jejichž matkami jsou také Tamara a Janita. Rudolf a Maxmilián, první slůňata počatá a narozená v Praze, přišli na svět v roce 2016.

Slony pražská zoo chová od roku 1933. V současnosti má zahrada kromě nových mláďat sedm sloních obyvatel. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti.

Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela.

Zoologická zahrada v Troji se poprvé otevřela 28. září 1931. Do zoo loni zavítalo 1,456.526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist