https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slonice-lakuna-ze-zoo-praha-oslavila-prvni-narozeniny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slonice Lakuna ze Zoo Praha oslavila první narozeniny Aktualizováno

27.3.2021 17:58 | PRAHA (ČTK)
"Je to první samička narozená v Zoo Praha. Je také budoucností chovu našich slonů a v jistém smyslu i budoucností naší zoo," řekl ředitel Bobek. "Ze samičky vážící 92 kilogramů se stalo sebevědomé slůně s 350 kilogramy," doplnil.
"Je to první samička narozená v Zoo Praha. Je také budoucností chovu našich slonů a v jistém smyslu i budoucností naší zoo," řekl ředitel Bobek. "Ze samičky vážící 92 kilogramů se stalo sebevědomé slůně s 350 kilogramy," doplnil.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Své první narozeniny dnes v pražské zoologické zahradě oslavila sloní samička Lakuna. Slonice se narodila 27. března 2020 v zahradě v Troji a měla by zůstat v Praze i v dospělosti, jak novinářům řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Oslava se konala bez přítomnosti návštěvníků zoo. Zoologické zahrady v Česku jsou totiž vládním nařízením uzavřené od 18. prosince.
 

Hlavní sezónu jsme sice nezahájili, ale v přímém přenosu ČT24 jsme si dnes připomněli 90 let Zoo Praha, pokřtili knížku...

Zveřejnil(a) Zoo Praha dne Sobota 27. března 2021

"Je to první samička narozená v Zoo Praha. Je také budoucností chovu našich slonů a v jistém smyslu i budoucností naší zoo," řekl ředitel Bobek. Samice podle něj prospívá dobře. "Ze samičky vážící 92 kilogramů se stalo sebevědomé slůně s 350 kilogramy," doplnil.

Lakuna své narozeniny oslavila třípatrovým dortem z ovoce a zeleniny, který spořádala spolu spolu s druhým slůnětem Amalee a dospělými slonicemi ze stáda. Podle vrchního chovatele slonů Martina Kristena jsou pro slony takové pochutiny jako ananasy nebo jablka skutečně svátkem, protože nejsou součástí jejich běžné stravy.

Matkou slůněte je slonice indická Tamara, která žije v pražské zoo od roku 2012. Otcem je 37letý samec Ankhor. Ten před svým příchodem do Prahy zplodil více než desítku mláďat. Sloní samec původem z Barmy je v Praze šest let, před tím byl v německém Tierparku Berlin.

Podle ředitele se v prostorách pražské zoo narodilo pět slůňat, matka prvního z nich však do zoo přijela už březí. Prvními zcela pražskými slůňaty tak byli Max a Rudy. Ti přišli na svět v roce 2016.

Slony pražská zoo chová od roku 1933. V současnosti má zahrada devět sloních obyvatel. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966. Vedle Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti a Janita. Ta je matkou loni narozené Amalee, která své první narozeniny oslaví v květnu. Sloni žijí od března 2013 v novém areálu nazvaném Údolí slonů. Jeho zbudování stálo asi 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům i během zimy umožní pohyb. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén a skrytá krmítka.

Zoologická zahrada v Troji se poprvé otevřela 28. září 1931 a patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Kvůli uzavření pro veřejnost, jehož důvodem je pandemie covidu-19, klesla v roce 2020 návštěvnost o 42 procent. Do zahrady loni zavítalo 851 623 návštěvníků, tedy o téměř 605 000 lidí méně než v roce 2019. Deficit příjmů pražské zoo ředitel Bobek odhaduje od začátku pandemie covidu-19 v Česku k dnešnímu dni na 133 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist