https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slonici-v-safari-parku-dvur-kralove-praskly-kly-osetrovatele-ji-je-zkratili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slonici v Safari Parku Dvůr Králové praskly kly, ošetřovatelé jí je zkrátili

29.1.2018 23:14 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Pokud by chovatelé zákrok neprovedli, mohly by praskliny v budoucnu způsobit slonici vážné poranění.
Pokud by chovatelé zákrok neprovedli, mohly by praskliny v budoucnu způsobit slonici vážné poranění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Safari Park Dvůr Králové
Šestatřicetileté samici slona afrického Saly chované v Safari Parku Dvůr Králové se na obou klech udělaly hluboké praskliny, a ošetřovatelé jí proto museli kly zkrátit. Pokud by chovatelé zákrok neprovedli, mohly by praskliny v budoucnu způsobit slonici vážné poranění. Informovala o tom mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
 

Zkrácení klů trvalo přibližně dvě hodiny. "Samici jsme dali sedativa v takovém množství, aby zůstala stát a nelehla si na zem, což je pro slona riziková poloha, ale zároveň aby nás pustila k sobě a nechala se ošetřit. Jakmile začaly tlumicí prostředky účinkovat, kly jsme zkrátili a zabrousili hrany," uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Oba zuby byly slonici zachovány v takové délce, aby nebyla zasažena živá tkáň. Saly bude moci pomocí klů dál manipulovat s potravou a hračkami tak, jak je zvyklá. Do míst, kde zůstaly praskliny, veterinář vpravil zubní tmel, který by měl kel scelit a zpevnit. Pokud by se stav klů u Saly neřešil, mohlo by to vést později až k rozštípnutí klu.

Kromě slonice Saly zoo chová ještě sedmatřicetiletou slonici Umbu. Do loňského března zoo chovala ještě samce Kita, který tehdy uhynul na srdeční selhání.

Dvorská zoo se specializuje na africká zvířata, úspěšná je v chovu nosorožců, zeber a žiraf. Zoo je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Královéhradeckém kraji. Loni jí návštěvnost mírně klesla na 524.721 návštěvníků, o rok dříve jejími branami prošlo 538.006 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist