https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovaci-chteji-branit-stretu-s-medvedy-lepsim-zajistenim-odpadku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slováci chtějí bránit střetu s medvědy lepším zajištěním odpadků

18.8.2016 13:57 | ŠTRBA (ČTK)
Medvědi si v minulosti podle odborníků zvykli scházet za lehko dostupnou potravou ve volně postavených nádobách s odpadky. Ilustrační obrázek
Medvědi si v minulosti podle odborníků zvykli scházet za lehko dostupnou potravou ve volně postavených nádobách s odpadky. Ilustrační obrázek
Slováci chtějí zabránit medvědům v přístupu k nádobám s odpadky ve Vysokých a Nízkých Tatrách, aby tak omezili případy střetu šelmy s obyvateli a návštěvníky podhůří. Odstřel chráněných šelem, které scházejí do obydlených oblastí, nepokládá ministerstvo životní prostředí bez prosazení preventivních opatření za správný postup.
 

"Není řešením žádat ministerstvo o povolení k odstřelu desítek medvědů, a přitom nemít zajištěny kontejnery. Musíme předcházet rizikovým situacím a jít cestou prevence. Proto jsem podepsal udělení dotace pro vznik kontejnerových míst v problematických lokalitách," řekl slovenský ministr životního prostředí László Sólymos.

Stát poskytne samosprávě dotaci 1,5 milionu eur (40,5 milionu Kč) na zmiňovaná opatření včetně budování boxů na nádoby s komunálním odpadem tak, aby kontejnery již nebyly přístupné divoké zvěři. Právě medvědi si v minulosti podle odborníků zvykli scházet za lehko dostupnou potravou ve volně postavených nádobách s odpadky.

O odstřel dvou desítek medvědů žádala samospráva ve Vysokých Tatrách, která dostane hlavní část ze zmiňované dotace. Letos v dubnu město Vysoké Tatry v podhůří stejnojmenného nejvyššího pohoří Slovenska vyhlásilo mimořádnou situaci právě kvůli zvýšenému výskytu těchto šelem v tamních osadách. Mezi ně patří i centra cestovního ruchu Štrbské Pleso nebo Tatranská Lomnica.

"Tento rok byla situace dramatická i ve městě Vysoké Tatry. Medvědi ztratili plachost a chodili také přes den. Bylo nutné uskutečnit jeden odstřel," poznamenal ředitel správy Tatranského národního parku Pavol Majko. Dodal, že zajištění nádob s odpadky využívají také severské státy Evropy, Kanada či Spojené státy.

Se zvýšeným výskytem medvědů se samospráva v Tatrách potýká už delší dobu. Pracovníci správy národního parku dosud využívali na plašení medvědů také elektrické ohradníky, jejichž využití u obydlí je ovšem komplikované. Tato zařízení se osvědčila spíše u vysokohorských chat nebo na ochranu včelích úlů.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist