https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenska-policie-zastavila-vysetrovani-ekologickych-aktivistu-za-protest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenská policie zastavila vyšetřování ekologických aktivistů za protest

30.4.2019 00:30 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovenská policie zastavila vyšetřování aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří loni v listopadu na protest proti těžbě uhlí vylezli na těžební věž dolu Nováky na středním Slovensku (na snímku).
Slovenská policie zastavila vyšetřování aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří loni v listopadu na protest proti těžbě uhlí vylezli na těžební věž dolu Nováky na středním Slovensku (na snímku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Greenpeace / www.greenpeace.org
Slovenská policie zastavila vyšetřování aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří loni v listopadu na protest proti těžbě uhlí vylezli na těžební věž dolu Nováky na středním Slovensku. Případ postoupila k přestupkovému řízení. Oznámení Greenpeace minulý týden potvrdila policejní mluvčí Elena Antalová. Původně bylo v případu obviněno 12 lidí včetně dvou Čechů.
 

Aktivisté na věži zmíněného dolu vyvěsili transparent a upozornili na znečištění přírody a ohrožení zdraví lidí. Policie po protestu zadržela 15 lidí a 12 z nich následně obvinila z trestného činu poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. Soud je poslal do vazby. Slovenská generální prokuratura ale pak nařídila aktivisty z vazby propustit, protože podle šéfa prokuratury Jaromíra Čižnára důvody k vazbě neexistovaly už při podání příslušného návrhu soudu.

Prokuratura ještě loni v prosinci obvinění aktivistů zrušila. Vyšetřování případu ale pokračovalo a zaměřilo se na to, zda protestem nebylo spácháno obecné ohrožení. Toto vyšetřování policie nyní zastavila.

"Rozhodnutí vyšetřovatele potvrdilo to, co jsme vysvětlovali od začátku. Aktivisté a aktivistky Greenpeace nespáchali žádný trestný čin, a tedy neohrozili zdraví, život ani majetek," uvedla v reakci ředitelka slovenské pobočky Greenpeace Ivana Kohutková. Dodala, že protest aktivistů byl v době změn klimatu aktem odvahy a nikoliv zločinu.

Provozovatelem dolu v Novákách je společnost Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). Firma dříve tvrdila, že ekologové ohrozili více než 340 horníků, kteří v době protestu byli v podzemí. HBP dostává dotace na těžbu uhlí, které dodává do jedné z tepelných elektráren. Slovenská vláda loni rozhodla, že poskytování dotací, jež platí odběratelé elektrické energie v cenách elektřiny, skončí nejpozději v závěru roku 2023.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist