ČIA, SITA"> Slovenská vláda se angažuje v placení dluhu ŽSR elektrárnám - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenska-vlada-se-angazuje-v-placeni-dluhu-zsr-elektrarnam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenská vláda se angažuje v placení dluhu ŽSR elektrárnám

11.7.2001 18:58 | BRATISLAVA - (<A HREF="http://www.pointa.cz" TARGET="_blank">ČIA</A>, SITA)
Slovenská vláda odsouhlasila státní pomoc pro Železnice SR (ŽSR) ve formě návratných prostředků ze státních finančních aktiv Slovenské republiky v objemu 1,3 miliardy Sk. Železnice použijí prostředky na splacení dluhu vůči Středoslovenským a Východoslovenským energetickým závodům (SSE a VSE). Poskytnutí prostředků schválil i Úřad pro státní pomoc. Dnes o tom informoval ministr hospodářství Ľubomír Harach.
 

Prostředky pro ŽSR mají pocházet z úhrady pojistky za použití jaderného paliva z deblokací Slovenskými elektrárnami. Elektrárny uhradí 1,3 miliardy Sk na účet státních finančních aktiv do 15. července. Prostředky získají podle smlouvy o zabezpečení vypořádání z části pohledávek SR v Rusku formou dovozu jaderného paliva při úrokové sazbě pět procent. Železnice budou hradit státní pomoc vždy k 15. červenci v letech 2002 až 2005 po 325 milionech Sk s ročním úrokem 5 procent. Elektrárny použijí podle Haracha na splacení část prostředků z prodeje podílu v telekomunikačním operátorovi Globtel, část splátky však pokryjí z půjčky. Ministr hospodářství připustil, že náklady úvěru převýší sazbu pěti procent ročně.

ŽSR splatí po získaní prostředků svoje dluhy vůči SSE a VSE. Východoslovenským energetikům dluží železnice v současnosti 804,7 milionu Sk, středoslovenskému rozvodnému podniku 582,5 milionu Sk. Oba podniky následně peníze převedou na elektrárny. Tím se celý "kruh" započatých pohledávek uzavře.

SSE a VSE v pondělí dopoledne neodpojili, navzdory své hrozbě, přívod elektrické energie pro celkem 32 odběrných míst ŽSR. Energetici svůj postup ale podmínili kladným stanoviskem Rady ekonomických ministrů a následně i vlády k řešení dluhů železnic za odběr elektřiny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist