https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenske-elektrarny-mohou-zacit-s-dostavbou-mochovcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenské elektrárny mohou začít s dostavbou Mochovců

6.9.2004 14:20 | BRATISLAVA (ČIA/SITA)
Pokyn k zahájení přípravných prací na stavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Mochovce dnes dal managementu Slovenských elektráren (SE) ministr hospodářství Pavol Rusko. "Vzhledem k tomu, že všichni tři potenciální investoři, kteří se o elektrárny ucházejí, zahrnuli do svých nabídek i dokončení Mochovců, nevidím důvod, aby se nezačalo s přípravou na dokončení třetího a čtvrtého bloku," uvedl na dnešní tiskové konferenci Rusko.
 

Ministr hospodářství dodal, že do převzetí 66 procent akcií SE novým vlastníkem by měly být přípravné práce dokončeny. "Za rok může nastoupit etapa reálné dostavby, která potrvá čtyři až čtyři a půl roku," uvedl Rusko. Nové bloky mají nahradit dvojici starších bloků Jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice, které musí Slovensko podle dohody s Evropskou unií během let 2006 až 2008 odstavit z provozu.

SE vznikly v lednu 2002 po rozdělení původní státní energetické společnosti. Společnost, která provozuje dvě jaderné elektrárny, dvě tepelné a 34 vodních elektráren, loni vyrobila 26,05 miliardy kWh elektřiny. Za loňský rok SE vykázaly čistý zisk 1,31 miliardy Sk a tržby 55,6 miliardy Sk. Slovensko nyní privatizuje 66 procent akcií SE, o které soupeří ČEZ, Enel a ruské konsorcium InterRAO. Vítěze soutěže má privatizační komise doporučit vládě 10. září.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist