https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenske-elektrarny-ziskaly-souhlas-s-rozdelenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenské elektrárny získaly souhlas s rozdělením

29.11.2001 15:33 | BRATISLAVA (ČIA)
Společnosti Slovenské elektrárny (SE) se podařilo odstranit poslední překážku, která bránila jejímu rozdělení před plánovanou privatizací, když ve středu 28. listopadu získala souhlasné stanovisko čtyř syndikátů věřitelských bank. Rozdělením má vzniknout přenosová soustava (SEPS), Teplárna Košice a nové (čistě výrobní) SE. Uvedl to generální ředitel SE Vincent Pilár.
 

Rozdělení SE musí ještě schválit mimořádná valná hromada, které by se měla konat asi za týden. Čtyři syndikáty, které se k operaci vyjadřovaly, sdružují celkem 51 bank, u kterých mají SE úvěry ve výši 11,3 miliardy Sk. Celkový objem půjček společnosti dosahuje 63 miliard Sk. Souhlas věřitelských bank byl nezbytný zejména vzhledem ke způsobu, kterým budou SE rozděleny. Starý podnik totiž zanikne bez likvidace, pouze rozdělením na tři subjekty.

Termín výběru investora pro nové SE byl stanoven na červenec následujícího roku. Nové SE se stanou čistě producentem elektrické energie a v jejich působnosti zůstane i vyřazování jaderných elektráren a nakládání s radioaktivním palivem. SEPS by měl zůstat v majetku státu, respektive státem kontrolovaných akcionářů. V Teplárnách Košice si chce stát ponechat 51 procent akcií a zbylých 49 procent nabídne nejprve městům Prešov a Košice a poté soukromému investorovi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist