https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenske-nevladni-organizace-nesouhlasi-s-rozpoctem-ministerstva-zivotniho-prostredi-sr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenské nevládní organizace nesouhlasí s rozpočtem Ministerstva životního prostředí SR

20.10.2003 13:39 | PRAHA/BRATISLAVA (EkoList)
Ekologické organizace Společnost pro ochranu ptactva na Slovensku (SOVS), Institut aplikované ekologie DAPHNE, Lesoochranářské seskupení VLK a Greenpeace dnes na tiskové konferenci v Bratislavě kritizovaly návrh státního rozpočtu na rok 2004, který schválila vláda Slovenské republiky. Vyjádřili nespokojenost s tím, že vláda dlouhodobě nevyčleňuje dostatečné finanční prostředky na ochranu životního prostředí. Ekologičtí aktivisté v této souvislosti vyzvali poslance Národní rady Slovenské republiky, aby navýšili rozpočtovou kapitolu životní prostředí.
 

Podle nevládních organizací je vládou schválený rozpočet likvidační a nedovoluje Ministerstvu životního prostředí SR (MŽP SR) plně realizovat ani základní výkon zákonem stanovených kompetencí, např. v oblasti správy a budování sítě chráněných území, vodního hospodářství, či protipovodňové ochrany. Skutečnost, že vládou schválený rozpočet je přibližně o 800 milionů nižší než navrhoval rezort životního prostředí se podle ochranářů negativně projeví i v zastavení, či omezení dalších ekologických programů - např. v programu likvidace starých ekologických zátěží.

Problém schváleného rozpočtu pro rezort MŽP SR ilustrovali představitelé nevládních organizací na příkladě existující sítě chráněných území a budovaní evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Podle § 61 zákona č. 534/2002 o ochraně přírody a krajiny patří vlastníkovi, jehož uživatelská práva byla omezena v zájmu ochrany přírody, náhrada za omezení. Stát však dlouhodobě tyto závazky neplní a do dnešního dne nevyplatil vlastníkům ani korunu náhrad. Tato skutečnost vyvolává negativní reakce soukromých vlastníků a v konečném důsledku ohrožuje zájmy státu v oblasti ochrany životního prostředí. Jen v této oblasti by bylo zapotřebí podle ochránců navýšit rozpočet MŽP SR minimálně o 100 milionů Sk (ze současných 90 milionů Sk na přibližně 190 milionů Sk).

Finančně efektivnějším nástrojem, než vyplácení nahrad vlastníkům je podle ochránců výkup pozemků v chráněných územích do vlastnictví státu a jejich následná správa organizacemi zabývajícími se ochrannou přírody. Z dlouhodobého hlediska je totiž pro stát ekonomicky výhodnější vykoupit chráněná území, než každoročně vyplácet vlastníkům újmu za omezení. Tento nástroj by měl být podle ochranářů součástí připravované Koncepce ochrany přírody. Ve vládou schváleném rozpočtu na rok 2004 sa však s využitím tohoto nástroje nepočítá.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist