https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenske-urady-naridily-myslivcum-aby-vytahli-proti-divocakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenské úřady nařídily myslivcům, aby vytáhli proti divočákům

16.8.2019 00:40 (ČTK)
Státní veterinární správa na Slovensku nařídila myslivcům, aby se pustili do intenzivního lovu divočáků. / Ilustrační foto
Státní veterinární správa na Slovensku nařídila myslivcům, aby se pustili do intenzivního lovu divočáků. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní veterinární správa na Slovensku nařídila myslivcům, aby se pustili do intenzivního lovu divočáků. Tento týden se totiž potvrdil africký mor prasat u divočáka uloveného na východě země u hranic s Maďarskem. Dnes o tom informují slovenská média. Myslivci mohou používat i jinak zakázané způsoby lovu.
 

Úřady povolují, aby si myslivci pomohli třeba umělým osvětlením nebo zařízeními na osvětlování terče, lovit mohou také po dohodě s majiteli na zemědělských pozemcích, kde se pracuje. Smějí střílet divočáky i tehdy, když nemají schválený plán chovu a lovu spárkaté zvěře nebo nemají k jejími lovu povolení, uvedl zpravodajský web televize Markíza.

Na Slovensku v poslední době zaznamenali několik případů nákazy africkým morem u domácích vepřů. Poprvé to bylo na konci července v obci Strážne rovněž na jihovýchodě země. Po zjištění výskytu je nutné všechna prasata v dané obci utratit.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný. V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist