https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenske-urady-se-prou-o-zpusob-ochrany-lesu-v-tatrach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenské úřady se přou o způsob ochrany lesů v Tatrách

2.9.2016 13:25 | BRATISLAVA (ČTK)
Dlouhodobě rozdílný názor na péči o chráněné území Tater mají lesníci a ekologové. Zatímco ekologové prosazují ponechání přírody k samovolnému vývoji, lesníci by uvítali možnost zásahu člověka. Odlišné názory obou táborů již v roce 2007 vyústily v demonstrace občanských aktivistů, kteří bránili lesníkům těžit v Tatrách po kalamitě dřevo v chráněném území v Tiché a Kôprové dolině
Dlouhodobě rozdílný názor na péči o chráněné území Tater mají lesníci a ekologové. Zatímco ekologové prosazují ponechání přírody k samovolnému vývoji, lesníci by uvítali možnost zásahu člověka. Odlišné názory obou táborů již v roce 2007 vyústily v demonstrace občanských aktivistů, kteří bránili lesníkům těžit v Tatrách po kalamitě dřevo v chráněném území v Tiché a Kôprové dolině
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Slavo Haladej / Wikimedia Commons
Úřady na Slovensku se přou o hodnocení stavu a další postup při ochraně lesa ve Vysokých Tatrách, který v roce 2004 poničila vichřice. Zatímco podle ministerstva zemědělství v národním parku výrazně ubývají stromy, což vyžaduje zásah člověka, kolegové z ministerstva životního prostředí a ekologičtí aktivisté obhajují přirozenou obnovu lesa.
 

"Více než deset let přihlížíme, jak nám tatranské lesy doslova hynou před očima. Kvůli invazi podkorního hmyzu ve vyschlém mrtvém lese dochází k erozi půdy, vysychají studánky a horské potoky. Nastal čas jednat," uvedla dříve v tomto týdnu slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Podle ministerstva se v Tatrách hojně přemnožil kůrovec, což způsobuje zánik původních staletých lesů, kvůli kterým vznikla oblast s nejvyšším stupněm ochrany. Matečná nepřímo obhajovala aktivní zásah člověka v lesích Tatranského národního parku.

Přirozenou obnovu lesa v Tatrách naopak obhajovali ekologové i ministerstvo životního prostředí, podle něhož nemůže nenávratná ztráta lesů v Tatrách nastat. Úřad informoval, že v rezervacích s nejpřísnějším stupněm ochrany si s následky vichřice poradila příroda sama a že tam rostou mladé stromy.

"Zastáváme odborný názor, že zachovat přírodu Tater se vší rozmanitostí biodiverzity je potřebné s minimálním vlivem člověka a ponecháním vývoje přírodním procesům," uvedl ředitel správy národního parku Pavol Majko.

Dlouhodobě rozdílný názor na péči o chráněné území Tater mají lesníci a ekologové. Zatímco ekologové prosazují ponechání přírody k samovolnému vývoji, lesníci by uvítali možnost zásahu člověka. Odlišné názory obou táborů již v roce 2007 vyústily v demonstrace občanských aktivistů, kteří bránili lesníkům těžit v Tatrách po kalamitě dřevo v chráněném území v Tiché a Kôprové dolině. Slovenské ministerstvo životného prostředí později potvrdilo rozhodnutí, kterým lesníci nedostali výjimku na těžbu dřeva v dolinách Vysokých Tater s nejvyšším stupněm ochrany.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist