https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-asi-zrusi-vykazy-o-podilu-domacich-potravin-v-obchodech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko asi zruší výkazy o podílu domácích potravin v obchodech

31.8.2016 14:23 | SVIDNÍK (ČTK)
Slovensko patrně zruší obchodníkům povinnost pravidelně informovat o podílu tuzemských potravin na jejich celkových tržbách z potravinářského zboží. Návrh příslušné novely zákona schválila vláda premiéra Roberta Fica. Ustoupila tak výtce Evropské komise.
 

Opatření platí na Slovensku od jara 2013 a vztahuje se na obchodníky s ročním obratem z prodeje potravin alespoň deset milionů eur (270 milionů Kč). V současnosti musejí podnikatelé poskytnout například údaje o podílu potravin vyrobených na Slovensku na celkovém obratu z prodeje všech potravin dvakrát ročně ministerstvu zemědělství a tyto informace také zveřejnit u vstupu do prodejen.

Proti zmiňovaným povinnostem loni měla námitky Evropská komise, která upozornila, že jde o překážku ve volném pohybu zboží. Bratislavě zároveň pohrozila žalobou k unijnímu soudu. Odborníci tvrdí, že zveřejňování údajů o podílu potravin domácí výroby na tržbách řetězců může zvýhodňovat slovenské výrobce před konkurencí z jiných zemí EU.

Z údajů za první letošní pololetí vyplývá, že slovenské potraviny se na tržbách za potravinářské zboží u většiny z více než čtyř desítek sledovaných obchodních sítí v zemi pod Tatrami podílely od zhruba 43 do 72,6 procenta. Výjimkou byl diskontní řetězec Lidl s podílem pouze 15,7 procenta.

Zástupci slovenských farmářů a potravinářů dlouhodobě tvrdí, že zastoupení potravin domácí produkce v obchodních řetězcích na Slovensku je nízké.

Po schválení předlohy v parlamentu obchodní řetězce také budou moci darovat charitě potraviny po uplynutí minimální trvanlivosti.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist