https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-bude-moci-omezit-vlastnicka-prava-pri-sanaci-skladek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko bude moci omezit vlastnická práva při sanaci skládek

8.2.2018 07:00 | BRATISLAVA (ČTK)
Po podpisu zákona prezidentem budou moci úřady v rámci procesu sanace nejen omezit vlastnická práva, ale například i přiznat takzvanou předběžnou držbu k pozemkům, na kterých se nacházejí znečištěné lokality či skládky odpadů. / Ilustrační foto
Po podpisu zákona prezidentem budou moci úřady v rámci procesu sanace nejen omezit vlastnická práva, ale například i přiznat takzvanou předběžnou držbu k pozemkům, na kterých se nacházejí znečištěné lokality či skládky odpadů. / Ilustrační foto
Slovenské úřady budou moci omezit vlastnická práva k pozemkům při likvidaci skládek a znečištěných lokalit. Změnou příslušného zákona o tom včera velkou většinou hlasů přítomných poslanců rozhodl parlament. Ministerstvo životního prostředí předloženým návrhem reagovalo na potíže při přípravě sanace skládky toxického odpadu po bratislavské chemičce, jejíhož nástupce ovládl český holding Agrofert.
 

Po podpisu zákona prezidentem budou moci úřady v rámci procesu sanace nejen omezit vlastnická práva, ale například i přiznat takzvanou předběžnou držbu k pozemkům, na kterých se nacházejí znečištěné lokality či skládky odpadů. Od opatření si slibují zrychlení prací na likvidace znečištěných míst.

"Ctím soukromé vlastnictví. Legislativu jsme nepsali za kancelářským stolem. Její obsah si vynutily zkušenosti z praxe," uvedl slovenský ministr životního prostředí László Sólymos.

Za příklad průtahů označil přípravu sanace skládky po někdejším podniku Chemické závody Juraje Dimitrova (CHZJD), při které se stát dosud nedohodl s několika vlastníky pozemků. "Od listopadu 2017 přešlapujeme na místě. Jen z důvodu nereálných očekávání několika vlastníků pozemků," uvedl Sólymos.

CHJZD byl předchůdcem firmy Istrochem, kterou v minulosti ovládla skupina Agrofert; ta v roce 2006 zařadila Istrochem pod svou chemičku Duslo v jihoslovenském městě Šaľa. Duslo za zmiňovanou skládku neodpovídá, protože privatizační smlouva neobsahovala podmínku, aby nový majitel Istrochemu sanoval skládku po CHZJD na vlastní náklady.

Sanaci skládky po CHJZD předloni na sebe převzal stát, stejně jako některé jiné znečištěné lokality. Skládka CHZJD byla povolena v roce 1966 a uzavřena o 13 let později. Z geologického průzkumu skládky vyplynulo, že se tam ve vysoké koncentraci nacházejí například pesticidy, herbicidy nebo arzen, které představují riziko pro obyvatele.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist