https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-hlasi-pres-dve-desitky-pripadu-africkeho-moru-prasat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko hlásí přes dvě desítky případů afrického moru prasat

5.9.2019 00:15 | BRATISLAVA (ČTK)
Počet potvrzených případů afrického moru prasat na Slovensku stoupl na více než dvě desítky. / Ilustrační foto
Počet potvrzených případů afrického moru prasat na Slovensku stoupl na více než dvě desítky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet potvrzených případů afrického moru prasat na Slovensku stoupl na více než dvě desítky. Informovali o tom slovenští veterináři a ministerstvo zemědělství. Nákaza dosud nezasáhla velké chovy vepřů, země pokračuje v opatřeních proti šíření onemocnění.
 

Slovenské úřady poprvé potvrdily africký mor prasat na konci července. Ke včerejšímu dni zjistily 12 případů nákazy u divočáků a dalších 11 případů v malochovu. V národním laboratoři se provádějí vyšetření dalších vzorků.

Africký mor prasat, který je vysoce nakažlivým virovým onemocněním prasat domácích i divokých a proti kterému neexistuje vakcína, byl na Slovensku zatím prokázán pouze v jednom z okresů na jihovýchodním Slovensku. Jde o oblast u hranic s Maďarskem, které od začátku letošního roku podle slovenských úřadů potvrdilo u divočáků stovky případů afrického moru.

Slovenská státní veterinární správa ve snaze omezit šíření afrického moru prasat v srpnu nařídila myslivcům intenzivní lov divočáků. Úřady pak poslaly uživatelům mysliveckých revírů na východním Slovensku chladicí zařízení k uložení ulovených zvířat.

V uplynulých letech se na Slovensku na rozdíl od jeho sousedů africký mor prasat nevyskytl. V České republice se nákaza poprvé objevila předloni. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist