https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-jednalo-o-vystavbe-dalnic-se-ctyrmi-investory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko jednalo o výstavbě dálnic se čtyřmi investory

6.5.2003 08:53 | BRATISLAVA (ČIA)
Mezi letošní priority Ministerstva dopravy, pošt a telekomunikací Slovenské republiky (MDPT) patří také změny financování výstavby dálnic a rychlostních komunikací na Slovensku a zpoplatnění jejich používání. Při příležitosti půlročního působení ve funkci to uvedl ministr Pavol Prokopovič.
 

Podle něj již ministerstvo podniklo první kroky ohledně změny systému financování výstavby dálnic a rychlostních komunikací, které byly dosud financovány vždy výlučně ze státního rozpočtu. Letos ministerstvo připravuje legislativní podmínky, které mimo jiné umožní výběrové řízení a účast investorů s finančními prostředky mimo státního rozpočtu. "V současnosti už jednáme se čtyřmi vážnými investory. Tendr by měl skončit během prvních týdnů příštího roku a v následujících měsících ho chceme vyhodnotit," dodal Prokopovič.

Mezi čtyři zájemce patří sdružení francouzských podnikatelů, kteří působí v oblasti výstavby dálnic ve Francii a jejichž garantem je vrchní inspektor francouzského ministerstva financí. Druhým zájemcem je italská skupina podnikatelů podporovaná italským ministrem dopravy, která buduje dálnice na severu Itálie. Zájem projevila také skupina německých podnikatelů a izraelská společnost, která měla postavit dálnici také v České republice.

"Každému zájemce však dopředu avizujeme, že pokud chtějí na Slovensko přijít s možností poskytnutí úvěru vládě, tak to nepřichází v úvahu. Ten si dokážeme z Evropské investiční banky vzít za podstatně výhodnějších podmínek. Hledáme investora, který bude výstavbu dálnic financovat v převážné míře z poplatků za jejich používání s nepatrnou menší účastí financí ze státního rozpočtu," uvedl Prokopovič. Systém zpoplatňování dálnic bude podle něj předmětem rozhodnutí vítěze připravovaného tendru.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist