https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-planuje-posilit-ochranu-prirody-a-zlepsit-stav-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko plánuje posílit ochranu přírody a zlepšit stav ovzduší

11.9.2018 00:12 | BRATISLAVA (ČTK)
Posílení ochrany přírody v národních parcích či zlepšení kvality ovzduší slíbilo po sporu s ochranáři slovenské ministerstvo životního prostředí v nové strategii pro příští roky. / ilustrační foto
Posílení ochrany přírody v národních parcích či zlepšení kvality ovzduší slíbilo po sporu s ochranáři slovenské ministerstvo životního prostředí v nové strategii pro příští roky. / ilustrační foto
Posílení ochrany přírody v národních parcích či zlepšení kvality ovzduší slíbilo po sporu s ochranáři slovenské ministerstvo životního prostředí v nové strategii pro příští roky. Opatření počítají také se zrušením dotací, které škodí životnímu prostředí, či se změnami v nakládání s odpady.
 

Slovenské úřady dlouhodobě čelí kritice nevládních a mezinárodních organizací, že dostatečně nechrání nejvzácnější přírodní lokality. V posledním období ekologové například upozornili na rozsáhlou těžbu dřeva v lesích, včetně národních parků.

"Za největší současné problémy životního prostředí na Slovensku lze považovat problematiku odpadů, kvalitu ovzduší a ochranu lesních ekosystémů," uvedlo ministerstvo životního prostředím, podle kterého v mezinárodním srovnání země zaostává v kvalitě ovzduší a při nakládání s odpady, které se dostatečně nerecyklují. Kvalitu ovzduší zhoršuje kromě jiného nadměrná prašnost, přízemní ozón a vysoká koncentrace některých látek.

Do roku 2025 by podle návrhu až polovinu rozlohy národních parků na Slovensku mělo tvořit území bez zásahu člověka a tento podíl by se měl dále zvyšovat. Ochranu úřad slibuje například pralesům. Podle dřívější kontroly Bratislava například nedostatečně zajistila ochranu své části karpatských bukových pralesů, které se dostaly na prestižní seznam světových přírodních a kulturních památek UNESCO.

Slovenské ministerstvo životního prostředí také prosazuje zrušení například dotací na podporu těžby a spalování uhlí, které obhajovala zejména bývalá vláda Roberta Fica. Dotace platí odběratelé v cenách elektřiny, po posledním zvýšení jde podle dostupných informací o částku 115 milionů eur (téměř tři miliardy korun). Strategie rovněž počítá se snížením podílu skládkování odpadu, a to i prostřednictvím zvýšení poplatků, a naopak se zvýšením podílu čištěných odpadních vod.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok ml
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist