https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-podle-analyzy-zaostava-v-kvalite-ovzdusi-i-v-recyklaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko podle analýzy zaostává v kvalitě ovzduší i v recyklaci

7.7.2017 00:40 | BRATISLAVA (ČTK)
Na Slovensku je evidovaných 1758 znečištěných lokalit, z toho asi osm procent má nejvyšší prioritu řešení. Náklady na jejich sanaci zpravidla nese stát z důvodu, že vznikly před lety a původní znečišťovatel již neexistuje. / ilustrační foto
Na Slovensku je evidovaných 1758 znečištěných lokalit, z toho asi osm procent má nejvyšší prioritu řešení. Náklady na jejich sanaci zpravidla nese stát z důvodu, že vznikly před lety a původní znečišťovatel již neexistuje. / ilustrační foto
Slovensko vykazuje v mezinárodním srovnání nadprůměrné výsledky při snižování skleníkových plynů, nadále však zaostává v oblasti odpadového hospodářství, odpadních vod a v kvalitě ovzduší. Vyplývá to z analýzy odborníků, kterou v úterý poskytlo ministerstvo financí.
 

"Více než třetina obyvatelstva stále není připojena k veřejné kanalizaci, což je výrazně více než například v České republice nebo v ostatních zemích OECD. Více než dvě třetiny komunálního odpadu končí na skládkách, čímž stoupá riziko kontaminace prostředí," upozornili v hodnotící zprávě analytici ministerstev financí a životního prostředí. Dodali, že podíl recyklace odpadů je na Slovensku jedním z nejnižších v EU.

Podle zprávy ovzduší znečištěné prachovými částicemi způsobí na pětimilionovém Slovensku více než 5600 předčasných úmrtí. Důvodem znečištění jsou neefektivní využívání tuhých paliv a spalovacích motorů.

Výdaje na ochranu životního prostředí, jež z větší části Slovensko pokrývá z evropských fondů, jsou v zemi s ohledem na výkon ekonomiky srovnatelné s okolními státy visegrádské skupiny, do které patří také Česká republika, Polsko a Maďarsko. Slovenští analytici ale navrhli balík opatření na zlepšení kvality životního prostředí, a to v hodnotě 130 milionů eur (3,4 miliardy korun). Například skládkování by mohly omezit vyšší poplatky za uložení odpadu.

Na Slovensku je evidovaných 1758 znečištěných lokalit, z toho asi osm procent má nejvyšší prioritu řešení. Náklady na jejich sanaci zpravidla nese stát z důvodu, že vznikly před lety a původní znečišťovatel již neexistuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist