https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-za-mesic-podporilo-koupi-50-elektromobilu-a-hybridu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko za měsíc podpořilo koupi 50 elektromobilů a hybridů

13.12.2016 13:27 | BRATISLAVA (ČTK)
Dotace na nový automobil pouze s elektrickým pohonem činí 5000 eur (135.000 korun), u hybridů to je 3000 eur (81.000 Kč). O příspěvek mohou žádat nejen občané, ale i podnikatelé a samospráva.
Dotace na nový automobil pouze s elektrickým pohonem činí 5000 eur (135.000 korun), u hybridů to je 3000 eur (81.000 Kč). O příspěvek mohou žádat nejen občané, ale i podnikatelé a samospráva.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za zhruba měsíc od zahájení dotací na elektromobily a hybridní vozidla Slovensko podpořilo nákup 50 takových aut. Vyplývá to z údajů slovenského svazu automobilového průmyslu. Zmiňovaný počet odpovídá zhruba ročnímu prodeji elektrických aut v zemi.
 

Stát ve spolupráci se svazem vyčlenil na dotace více než 5,2 milionu eur (přes 140 milionů korun). Dotace na nový automobil pouze s elektrickým pohonem činí 5000 eur (135.000 korun), u hybridů to je 3000 eur (81.000 Kč). O příspěvek mohou žádat nejen občané, ale i podnikatelé a samospráva.

Dosavadní zájem o dotace svaz automobilového průmyslu ocenil. "V porovnání s ročním prodejem (elektromobilů) to hodnotíme pozitivně," řekla manažerka importérských divizí svazu Martina Koišová.

Zájemci o získání příspěvku kupovali zejména vozy značek Nissan a Kia. Ve většině případů šlo o elektrická auta. Dotaci majitelé nedostanou najednou, ale v průběhu zhruba dvou let od registrace vozu.

Na Slovensku se v minulosti ročně prodalo pouze několik desítek elektromobilů. Před zahájením dotací bylo na pětimilionovém Slovensku jen tisíc elektromobilů a plug-in hybridů. Podle odborníků překážkou rozšíření těchto typů vozů je hlavně jejich vysoká cena.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist