https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-zakazalo-kvuli-pesticidu-zpracovani-a-prodej-ukrajinskeho-obili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko zakázalo kvůli pesticidu zpracování a prodej ukrajinského obilí

14.4.2023 00:33 | BRATISLAVA (ČTK)
Adrian Bobok
Adrian Bobok
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí, toto zboží a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví, informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.
 

Slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan už ve středu řekl, že slovenské úřady zjistily zvýšený výskyt zbytků pesticidů v zásilce pšenice o hmotnosti 1500 tun, která byla dovezena z Ukrajiny. Slovenští veterináři zdravotně závadnou pšenici odhalili v mlýnu na jihu země. Bratislava tuto informaci zařadí do evropského systému rychlého varování pro potraviny RASFF.

Nově také všechno obilí a mouka z Ukrajiny, které už jsou na Slovensku, bude podrobeno kontrole. Samotný dovoz ukrajinského obilí ani výrobků z něj není na Slovensko zakázán, ministerstvo ale import neodporučilo.

V Česku se podle středečního oznámení Státní zemědělské a potravinářské inspekce zatím neobjevil problematický vzorek pšenice dovezené z Ukrajiny.

Ukrajina, která je jedním z největších světových vývozců obilí, začala využívat při vývozu této komodity alternativní trasy po blokádě svých černomořských přístavů v souvislosti s ruskou invazí z konce loňského února. Levná ukrajinská pšenice pak skončila také na trzích ve středoevropských zemích, na což si stěžovali místní zemědělci.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist