https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-zakazalo-kvuli-prasecimu-moru-dovoz-masa-ze-zlinska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko zakázalo kvůli prasečímu moru dovoz masa ze Zlínska

29.6.2017 08:00 | BRATISLAVA (ČTK)
Kromě příhraničních oblastí s Českem podle ministryně hrozí v souvislosti s ASP nebezpečí také v regionech u hranic se sousedním Polskem a Ukrajinou. V těchto zemích se prasečí mor také vyskytl. / ilustrační foto
Kromě příhraničních oblastí s Českem podle ministryně hrozí v souvislosti s ASP nebezpečí také v regionech u hranic se sousedním Polskem a Ukrajinou. V těchto zemích se prasečí mor také vyskytl. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovensko zakázalo dovoz tepelně neopracovaného masa a také zvířat ze Zlínského kraje. Důvodem je výskyt afrického moru prasat (ASP) na Zlínsku, oznámila včera slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.
 

"Všechny chovatele vybízíme k velké opatrnosti, nejen ve velkých, ale i v individuálních chovech. Žádám všechny, aby ze zmíněného kraje nenakupovali," citovala Matečnou slovenská média.

Kromě příhraničních oblastí s Českem podle ministryně hrozí v souvislosti s ASP nebezpečí také v regionech u hranic se sousedním Polskem a Ukrajinou. V těchto zemích se prasečí mor také vyskytl. Ministryně varovala, že v případě dovozu vepřů nakažených prasečím morem budou muset být utracena všechna prasata v oblasti.

V České republice se africký mor prasat objevil poprvé. Zjištěn byl u dvou uhynulých divočáků nedaleko Zlína. Nakažlivá choroba, kterou přenášejí volně žijící zvířata, se do země dostala nejspíš od divokého prasete, které přešlo přes hranice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist