https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-zaplati-likvidaci-skladek-a-znecistenych-lokalit-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko zaplatí likvidaci skládek a znečištěných lokalit

16.11.2016 11:53 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovensko na sebe převezme sanaci vybraných skládek odpadů a znečistěných lokalit po někdejších podnicích a armádě. Rozhodla o tom dnes vláda premiéra Roberta Fica. Práce plánuje financovat i z evropských fondů.
 

Slovenské ministerstvo životního prostředí bude odpovědné také za sanaci skládky toxického odpadu po bratislavském podniku Chemické závody Juraja Dimitrova (CHZJD). Společnost byla předchůdcem firmy Istrochem, kterou v minulosti ovládla skupina Agrofert nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše a v roce 2006 ho zařadila pod svou chemičku Duslo v jihoslovenském městě Šaľa.

Duslo podle slovenských úřadů za zmiňovanou skládku neodpovídá. Z dřívějších informací vyplývá, že privatizační smlouva neobsahovala podmínku, aby nový majitel Istrochemu sanoval skládku po CHZJD na vlastní náklady.

Skládka CHZJD v okrajové části Bratislavy byla povolena v roce 1966 a uzavřena o 13 let později. Z geologického průzkumu skládky vyplynulo, že se tam ve vysoké koncentraci nacházejí například pesticidy, herbicidy nebo arzen, které představují riziko pro obyvatele. Finančně méně nákladnou alternativou sanace skládky je provedení vrtů a vytvoření nepropustné vrstvy, kterou loni slovenské ministerstvo životního prostředí vyčíslilo na maximálně 20 milionů eur (540 milionů Kč).

Slovenská vláda rozhodla, že ministerstvo životního prostředí a ministerstvo obrany budou odpovídat za sanaci dalších znečištěných lokalit. Kromě skládek jde také o kontaminované plochy v kasárnách po činnosti někdejší československé armády a sovětských vojsk.

Na Slovensku jsou desítky znečištěných lokalit, které představují riziko pro životní prostředí. Vláda letos v lednu schválila program sanace environmentálních zátěží, jehož realizace by si měla do roku 2021 vyžádat 210 milionů eur (5,7 miliardy Kč). Z evropských fondů by na tento účel stát mohl čerpat 180 milionů eur (4,9 miliardy Kč).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist