https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-zasahlo-sucho-postihlo-i-zemedelce-a-nektere-obce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko zasáhlo sucho, postihlo i zemědělce a některé obce

18.8.2022 23:25 | BRATISLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výrazné sucho zasáhlo čtvrtinu území Slovenska, deště na konci července nevyrovnaly nedostatek srážek. Suché počasí poznačí úrodu zemědělských plodin a farmáři budou mít méně krmiva pro hospodářská zvířata, uvedli slovenští meteorologové a zástupci zemědělců. Nedostatek pitné vody zase postihl několik obcí. Suchu čelí i řada dalších zemí včetně Česka.
 

Průtoky například na vybraných vodních tocích na západě Slovenska dosáhly v červenci jen pětiny hodnoty dlouhodobého průměru. Některé stanice zaznamenaly nejméně vody od začátku měření či vyschnuté úseky menších toků.

Podle meteorologů srážky na konci července situaci zlepšily jen přechodně, ke změně stavu by bylo potřeba dlouhodobějšího deště tak, aby voda stíhala vsakovat do půdy. K nepříznivé situaci přispěly také teplé zimy včetně té poslední, která nebyla bohatá na sníh. Extrémní sucho nyní zasáhlo 26 procent území Slovenska.

Slovenská zemědělská a potravinářská komora upozornila, že farmáři se obávají slabé úrody podzimních plodin a pícnin, kterých bude nedostatek. To povede ke snižování stavu hospodářských zvířat.

Podle listu Denník E výroba elektřiny v největší slovenské vodní elektrárně, v Gabčíkovu na řece Dunaj, v prvním pololetí klesla o 30 procent ve srovnání s desetiletým průměrem. Země ale elektřinu produkuje hlavně v jaderných elektrárnách.

Některé vesnice zase zaznamenaly nedostatek pitné vody a kvůli tomu úřady vyhlásily mimořádnou situaci. Samospráva může například zakázat používání vody k zavlažování zahrad či trávníků nebo k napouštění bazénů.

Slovensko v těchto dnech zasáhla další vlna veder, která podle meteorologů vyvrcholí v pátek, kdy teploty místy vystoupí až na 38 stupňů Celsia. Následné ochlazení by měly doprovázet i srážky.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist