https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-zverejnilo-udaje-jak-farmari-cerpaji-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko zveřejnilo údaje, jak farmáři čerpají dotace na půdu

18.7.2018 00:13 | BRATISLAVA (ČTK)
Nedostatky v systému poskytování dotací zemědělcům na Slovensku vyšly najevo po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka, který psal o možném zneužívání evropských dotací firmami italských podnikatelů, jež média spojovala s mafií. / Ilustrační foto
Nedostatky v systému poskytování dotací zemědělcům na Slovensku vyšly najevo po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka, který psal o možném zneužívání evropských dotací firmami italských podnikatelů, jež média spojovala s mafií. / Ilustrační foto
Slovensko po podezřeních z protiprávního čerpání dotací na půdu zveřejnilo na internetu informace o žadatelích o takzvané přímé platby, které jsou jedním z nástrojů společné zemědělské politiky EU. Projekt připravilo slovenské ministerstvo zemědělství ve spolupráci s úřadem geodezie, kartografie a katastru, který již dříve umožnil elektronický přístup k údajům o parcelách či stavbách na Slovensku. Novinářům to minulý týden řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.
 

"Vlastníci se budou moci podívat, kdo je uživatelem jejich pozemků a kdo dostává přímé podpory. Tato aplikace snad pomůže kompenzovat komplikované majetkoprávní a uživatelské vztahy a pomůže k uklidnění situace," uvedla Matečná.

Přístup k údajům o uživatelích zemědělských pozemků je bezplatný a bez potřeby registrace. Zájemce může v systému vyhledávat podle digitální mapy nebo zadá údaje o pozemku, které získá z elektronické verze katastru nemovitostí. Ten umožňuje elektronický přístup k informacím i přímo z terénu prostřednictvím údajů z GPS.

Nedostatky v systému poskytování dotací zemědělcům na Slovensku vyšly najevo po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka, který psal o možném zneužívání evropských dotací firmami italských podnikatelů, jež média spojovala s mafií. Reportér oprávněnost části plateb zpochybnil a tvrdil, že jedna z firem žádala peníze například za mnohem větší výměru plochy půdy, než skutečně obdělávala.

Později slovenská zemědělská platební agentura (PPA), která v zemi vyplácí příspěvky farmářům, podala trestní oznámení pro podezření z dotačního podvodu spáchaného firmou bývalé poslankyně nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie. Firma podle agentury žádala finanční podporu i na plochy, které za účelem dotací přihlásit neměla. V červnu zase drobní farmáři protestní jízdou na traktorech po Slovensku upozornili na problémy při čerpání dotací a při přístupu k půdě, a to i kvůli spekulantům, kteří se je snaží z pozemků vytlačit a dostat se k přímým platbám.

Matečná dříve tvrdila, že problémy ohledně užívání půdy na Slovensku souvisejí i s rozdrobeností pozemkového vlastnictví, které má kořeny v historickém dědickém právu. Nápravu si úřady slibují například od scelování parcel, které ale v zemi postupuje pomalu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist