https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-zvysuje-produkci-odpadu-v-recyklaci-zaostava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko zvyšuje produkci odpadů, v recyklaci zaostává

13.11.2018 00:10 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovensko v posledních letech zvyšuje produkci odpadů, loni ale klesla míra jejich recyklace a v odpadovém hospodářství země zatím neplní stanovené cíle.  / Ilustrační foto
Slovensko v posledních letech zvyšuje produkci odpadů, loni ale klesla míra jejich recyklace a v odpadovém hospodářství země zatím neplní stanovené cíle. / Ilustrační foto
Slovensko v posledních letech zvyšuje produkci odpadů, loni ale klesla míra jejich recyklace a v odpadovém hospodářství země zatím neplní stanovené cíle. Vyplývá to z analýzy slovenského ministerstva životního prostředí.
 

Například objem komunálního odpadu na Slovensku loni překročil hranici dvou milionů tun a dosáhl 2,13 milionu tun. Meziročně stoupl o 9,2 procenta, tedy nejrychleji nejméně od roku 2011. Navzdory tomu se Slovensko řadí v EU s nejnižší produkcí komunálního odpadu, ještě předloni méně odpadu v přepočtu na obyvatele než Slovensko vykázaly Česká republika, Polsko a Rumunsko.

Slovensko zatím neplní cíl, aby do roku 2020 byla polovina komunálního odpadu recyklována a v případe pokračování stávajícího trendu podle ministerstva závazek ani nesplní. Loni bylo bez započítání jedné ze složek odpadů vytříděno téměř 30 procent objemu komunálního odpadu. Zemi se také dosud nepodařilo výrazněji omezit skládkování odpadu.

Míra recyklace vypočítaná ze všech vyprodukovaných odpadů na Slovensku loni klesla na 31 procent ze 34,7 procenta v roce 2016.

Ke stávajícímu způsobu nakládání s odpady na Slovensku má podle slovenského ministerstva životního prostředí výhrady i Evropská komise, která dříve zahájila vůči Bratislavě v této záležitosti tři řízení. Jeden případ se týká nedostatečného plnění povinností upravovat odpad před jeho skládkováním v souladu s příslušnou evropskou směrnicí. Soud EU letos v létě zase uložil Slovensku pokutu za to, že včas neuzavřelo jednu ze skládek.

Slovensko s cílem podpořit třídění odpadu začne od příštího roku výrazněji zvyšovat poplatky za uložení odpadu na skládkách. Samospráva je povinna již v současnosti zajistit třídění papíru, plastů, skla nebo biologického odpadu. Tento systém je podle ministerstva životního prostředí ale nedostatečný a Slovensko v této oblasti zaostává za EU.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist