https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensku-hrozi-ztrata-100-milionu-eur-za-pochybeni-pri-dotacich-rekl-ministr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensku hrozí ztráta 100 milionů eur za pochybení při dotacích, řekl ministr

13.2.2023 17:02 | BRATISLAVA (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Slovensku hrozí, že letos přijde o 100 milionů eur (téměř 2,4 miliardy Kč) kvůli dřívějším pochybením při udělování zemědělských dotací z evropských fondů a kvůli neschopnosti země dotační podvody v dostatečné míře odhalovat a efektivně trestat, řekl ministr zemědělství Samuel Vlčan. Tato částka odpovídá zhruba desetině ročního rozpočtu ministerstva zemědělství. Poskytování dotací od zemědělské platební agentury (PPA) na Slovensku v minulosti provázela podezření z korupce, jednou velkou kauzou se už zabývá soud.
 

"Vyčíslení takzvané finální korekce není dokončeno. Hrozba vyměření vysoké korekce za období 2016 až 2020 se zvyšuje a letos může vyhloubit do státního rozpočtu díru až 100 milionů eur," uvedl Vlčan.

Krácení evropských peněz hrozí Bratislavě navzdory tomu, že země dokončila změny v činnosti PPA. Vlčan řekl, že auditorská společnost PwC v hodnotící zprávě uvedla, že nemá výhrady vůči fungování PPA.

Evropská komise (EK) podle ministra neproplácí Bratislavě celou částku, kterou země v rámci dotací poskytuje potravinářům, zemědělcům a na programy rozvoje venkova. Dodal, že komise zadržuje z každého eura 25 eurocentů, a to v souvislosti s očekávaným krácením peněz Slovensku.

Po posledních volbách na Slovensku z konce února 2020, po kterých odešli do opozice sociální demokraté (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, policie začala vyšetřovat i různé korupční kauzy. Jedna z nich se týká toho, že někteří uchazeči o peníze z evropských fondů patrně platili úplatky, aby dostali dotace od PPA. V případu čelí obžalobě kromě jiných i bývalí členové vedení PPA a podnikatelé. Jiná kauza se pak týká podezření, že firma jedné bývalé poslankyně Směru-SD brala dotace i na pozemky, které nebyly zemědělskou půdou.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist