https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensky-ministr-zemedelstvi-vlcan-nabidl-funkci-kvuli-dotaci-pro-svou-firmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenský ministr zemědělství Vlčan nabídl funkci kvůli dotaci pro svou firmu

5.5.2023 01:21 | BRATISLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan dal k dispozici svou funkci. Řekl to dnes novinářům poté, co čelil kritice kvůli státní dotaci pro firmu, ve které je spolumajitelem. V dosluhující vládě premiéra Eduarda Hegera, která po prosincovém vyslovení nedůvěry sněmovnou zůstala v úřadu pouze z pověření prezidentky Zuzany Čaputové, už dříve skončili jiní dva ministři. Čaputová, na jejímž rozhodnutí závisí, zda Vlčan skončí v úřadu ministra, oznámí podle svého mluvčího Martina Strižince svůj další postup v záležitosti příští týden.
 

Firma Reko Recycling, ve které Vlčan nepřímo kontroluje většinový podíl, jako jediná z osmi uchazečů uspěla v jednom z kol přidělování státních dotací na projekty v oblasti opětovného využití a zhodnocení odpadů. Příspěvek ve výši zhruba 1,4 milionu eur (33 milionů korun) firma čerpat podle Vlčana ještě nezačala. Ministerstvo životního prostředí už ve středu ohlásilo, že postup při přidělování dotací prověří.

"Navzdory tomu, že nevidím ze strany společnosti ani ze své strany žádné porušení zákona nebo etických principů, nechci setrváváním ve své funkci způsobovat problémy,“ řekl Vlčan. Postavil se proti tomu, aby firma Reko Recycling slíbenou dotaci vrátila. Uvedl, že by bylo nezodpovědné nevyužít evropské fondy.

Vlčan v souvislosti s dotací čelil kritice některých vládních a opozičních politiků. Ministr tvrdil, že informace o podrobnostech o žádosti o státní příspěvek neměl. Vicepremiérka Veronika Remišová řekla, že Vlčanův odchod z křesla ministra je to nejmenší. Zopakovala, že Vlčan by se měl vzdát nároku na dotaci.

Heger uvedl, že rozhodnutí Vlčana respektuje. "V nejbližších dnech budu jednat s paní prezidentkou a společně hledat řešení, jak Slovensko uchránit před chaosem a zemi stabilně přivést k předčasným volbám," uvedl premiér v prohlášení.

Strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho kvůli dotaci pro Vlčanovu firmu požádala prezidentku o jmenování úřednické vlády.

Od prosincového pádu Hegerova kabinetu už skončili ve svých funkcích ministři financí a zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že vláda z ústavy zůstala v úřadu s omezenými pravomocemi a jen na základě pověření hlavy státu, nelze na uvolněné místo člena vlády jmenovat nového ministra. Čaputová tak už dříve pověřila Hegera také vedením ministerstev financí a zdravotnictví, v praxi tyto úřady manažersky řídí jejich náměstci.

Předčasné parlamentní volby na Slovensku budou na konci září. Největší popularitě se v zemi těší opoziční sociální demokraté (Směr-SD) někdejšího trojnásobného premiéra Roberta Fica.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist