https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensky-parlament-podporil-parizskou-dohodu-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenský parlament podpořil pařížskou dohodu o klimatu

22.9.2016 09:41 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovenské předsednictví chce ratifikační proces v EU koordinovat tak, aby ho unie stihla dokončit do 7. října
Slovenské předsednictví chce ratifikační proces v EU koordinovat tak, aby ho unie stihla dokončit do 7. října
Slovenský parlament ve středu velkou většinou hlasů poslanců podpořil pařížskou dohodu o klimatu, která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Ratifikaci dokumentu v zemi završí svým podpisem prezident Andrej Kiska.
 

"Jsem rád, že ratifikace úspěšně prošla parlamentem a věřím, že Slovensko bude pozitivním příkladem pro ostatní členské ze EU," uvedl slovenský ministr životního prostředí László Sólymos. Dokument při hlasování podpořilo 106 ze 137 přítomných poslanců.

Slovenské předsednictví chce ratifikační proces v EU koordinovat tak, aby ho unie stihla dokončit do 7. října.

Mezinárodní dohoda o klimatu, která byla koncem loňského roku sjednána v Paříži, se stane závaznou, až ji ratifikuje 55 smluvních zemí produkujících nejméně 55 procent emisí skleníkových plynů.

Podle slovenského ministerstva životního prostředí dosud dohodu ratifikovalo 29 zemí světa, které se podílejí více než 40 procenty na emisích skleníkových plynů. Mezi nimi jsou i USA a Čína, jež mají největší podíl na emisích. Z EU ratifikaci dokončily Francie, Maďarsko a Rakousko. Návrh ratifikace dokumentu OSN schválila už i česká vláda.

Základním cílem pařížské dohody je udržet vzestup průměrné globální teploty oproti předindustriálnímu období pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist