https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensti-farmari-a-potravinari-ohlasili-nejvetsi-protest-proti-politice-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenští farmáři a potravináři ohlásili největší protest proti politice EU

20.2.2024 23:36 | NITRA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) ohlásila na čtvrtek největší protesty svého druhu v historii Slovenska, namířeny jsou hlavně proti opatřením Evropské unie v oblasti zemědělství. Demonstrace bude také na hraničním přechodu Holíč/Hodonín, kde se slovenští farmáři sejdou se svými českými kolegy a krátce tam i zablokují dopravu. Novinářům to řekli zástupci SPPK, která je největší stavovskou organizací slovenských farmářů.
 

V pondělí vlastní protest na Slovensku zorganizovali menší farmáři, jejich akce se zaměřila spíše na opatření či údajnou nečinnost slovenských úřadů.

"Poslední měsíc Evropská unie hoří zemědělskými protesty. Slovenští zemědělci sdílejí podobné názory jako evropští zemědělci. I touto cestou se chceme omluvit občanům za zdržení a nějaká omezení, jinou cestu nemáme," uvedl šéf SPPK Emil Macho k nadcházejícímu protestu. Dodal, že celkově se do něj na Slovensku zapojí 4000 farmářů s 2200 kusy zemědělské techniky.

Farmáři podle Macha nebudou jízdou traktorů ani jinou technikou blokovat dálnice a rychlostní silnice, akce na ostatních silnicích začne po ranní dopravní špičce. Zemědělci se chtějí shromáždit na 37 místech po celé zemi, kromě zmíněného hraničního přechodu s Českem také například na hranici s Polskem.

SPPK kromě jiného upozornila na byrokracii, nevyplacené dotace za loňský rok či na nutnost vytváření biopásů v lánech, kde podle nich pouze roste plevel a množí se hlodavci.

Už v pondělí nespokojení slovenští zemědělci z menších farmářských sdružení vyrazili s technikou na silnice a do ulic měst v některých regionech Slovenska s cílem upozornit na nepříznivou situaci v sektoru. Organizátoři uvedli, že se do akce zapojilo více než 300 traktorů. Tato skupina farmářů podobně jako SPPK kritizuje slovenské úřady za nevyplacení přímých plateb za loňský rok. Kromě toho si stěžuje na komplikovaný přístup menších farmářů k pronájmu státní půdy, požaduje plošné zvýhodnění pro nákup nafty v celém zemědělství a plošné úlevy z placení povinných sociálních odvodů, které stát zavedl pouze pro firmy z vybraných sektorů potravinářského průmyslu a zemědělství.

Slovenský ministr zemědělství Richard Takáč konání pondělního protestu kritizoval. Podpořil naopak chystanou akci SPPK.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist